Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag begraafplaats eigendom (houten bord op graf) verwijderen


10 december 2002

Vraag nummer: 1854  (oude nummer: 2226)

Tue, 10 Dec 2002 19:43

Ik heb bij mijn vader die 10 12 1998 is overleden bij zijn grafsteen waar wij als familie niets mee wilden een houten bord gemaakt met daarop het geboorte en overlijdens jaar.
Na 4 jaren haalt de begraafplaats zonder overleg het bord weg.
A mag dat zomaar
B wat zijn er voor regels die het wel of niet toestaan
om i.p.v. de grafsteen te gebruiken een eigen aandenken neer te zetten.
Graag uw medewerking in deze verdrietge zaak

Rens de Groot Rotterdam
Eventueel bereikbaar op 062260xxxx

Dank u wel

Antwoord:

Geachte heer De Groot,

De eerste vraag die zou moeten worden beantwoord is, of u 'zo maar' een houten bord bij een grafsteen mag zetten.
Ik schat in dat het antwoord 'neen' is; wellicht zelfs 2 of 3 keer:
1. Begraafplaatsen hebben allemaal regels voor grafmonumenten en houten borden zijn in de regel niet toegestaan, omdat ze meestal onvoldoende duurzaam zijn.
2. Als het gaat om een eigen graf, plaatst u het houten bord op het graf waar een andere persoon de rechten van heeft. Die persoon moet instemming geven. Het is net zoiets als het plaatsen van een bord in de tuin van de buurman: zonder toestemming van de gerechtigde over de grond, mag het niet.
3. Als het gaat om een algemeen graf, dan zijn vaak alleen bepaalde standaard monumenten toegestaan. Dat had u waarschijnlijk op de begraafplaats kunnen zien, als u er was gaan kijken vóór er uw vader te begraven.

Nu over naar úw vragen.
Antwoord op vraag A: ja.
Bovendien, hoe moet de begraafplaats weten van wie dat bord afkomstig is? Als het een algemeen graf is, is er geen rechthebbende geregistreerd. En dan kan elk willekeurig familielid of iedere vriend wel een bord plaatsen, hoe moet de begraafplaats onderzoeken van wie dat was?
Antwoord op vraag B: iedere begraafplaats mag zelf de regels vaststellen. Men krijgt die regels overhandigd of ze liggen ter inzage. Bovendien kan men vaak zelf snel op de begraafplaats zien wat op bepaalde vakken en graven wel mag en niet mag.

Het is natuurlijk verdrietig als je 'niks hebt' met een grafteken dat op een graf staat en datgene wat je zelf wil, niet mag.
Maar, ik blijf het altijd maar weer herhalen: kijk dan ook zelf vantevoren. Ga niet zomaar akkoord met begraving op een bepaalde begraafplaats (of bijzetting van een urn ergens, of verstrooiing ergens); ga eerst kijken.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 december 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >