Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Legaal om grafsteen te verwijderen?


12 februari 2008

Vraag nummer: 5204  (oude nummer: 10318)

Ik heb samen met wat familieleden een grafsteen laten plaatsen op het graf van mijn oma. Zij is twee jaar geleden overleden. Nu blijken de uitvaartkosten niet te zijn betaald door de erfgenamen. Wat zijn de rechten van de gemeente en de uitvaartvereniging? Als de rekening niet wordt betaald, geven ze aan dat de steen in beslag wordt genomen, mag dat? Is het legaal om dan de grafsteen zelf te verwijderen, want dit hebben we zelf betaald.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een grafsteen die op een graf is geplaatst maakt onderdeel uit van het graf en mag niet verwijderd worden zonder instemming van de houder van de begraafplaats.
Het zonder toestemming verwijderen van een steen is bovendien strafbaar; wettelijk is sprake van grafschennis. Wie de steen betaald heeft, is niet relevant voor grafschennis. Trouwens ook niet voor het wel of geen toestemming krijgen voor verwijdering van de houder van de begraafplaats.

Als de kosten van het graf en de begrafenis (openen en sluiten graf) niet betaald zijn, kan de gemeente als houder van de begraafplaats wellicht de steen tijdelijk van het graf afnemen. Ik zeg 'wellicht', omdat het afhangt van de regels van de gemeente in de beheersverordening. Men kan verder niet zo veel met de steen, alleen elders opslaan.

De uitvaartvereniging is een ander verhaal. Net zo goed als u het niet mag, mag ook de uitvaartvereniging niet de grafsteen afnemen.
Men kan in theorie wel beslag op de grafsteen laten leggen, maar dat kan alleen met toestemming van de rechter. Ik zie dat in de praktijk niet zo snel gebeuren, mede omdat er advocatenkosten en griffierechten mee gemoeid zijn. De waarde van de (tweedehands) steen weegt - zo schat ik in - niet tegen die kosten op. In feite meg en kan de uitvaartvereniging dus niets met de steen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


12 februari 2008

---------

Er zijn 2 vervolg-vragen: vraag 10322 in de sub-rubriek 'Graf ruimen'en vraag 10323 in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >