Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Legaal om grafsteen te verwijderen?

12 februari 2008

Vraag nummer: 5204 (oude nummer: 10318)

Ik heb samen met wat familieleden een grafsteen laten plaatsen op het graf van mijn oma. Zij is twee jaar geleden overleden. Nu blijken de uitvaartkosten niet te zijn betaald door de erfgenamen. Wat zijn de rechten van de gemeente en de uitvaartvereniging? Als de rekening niet wordt betaald, geven ze aan dat de steen in beslag wordt genomen, mag dat? Is het legaal om dan de grafsteen zelf te verwijderen, want dit hebben we zelf betaald.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een grafsteen die op een graf is geplaatst maakt onderdeel uit van het graf en mag niet verwijderd worden zonder instemming van de houder van de begraafplaats.
Het zonder toestemming verwijderen van een steen is bovendien strafbaar; wettelijk is sprake van grafschennis. Wie de steen betaald heeft, is niet relevant voor grafschennis. Trouwens ook niet voor het wel of geen toestemming krijgen voor verwijdering van de houder van de begraafplaats.

Als de kosten van het graf en de begrafenis (openen en sluiten graf) niet betaald zijn, kan de gemeente als houder van de begraafplaats wellicht de steen tijdelijk van het graf afnemen. Ik zeg 'wellicht', omdat het afhangt van de regels van de gemeente in de beheersverordening. Men kan verder niet zo veel met de steen, alleen elders opslaan.

De uitvaartvereniging is een ander verhaal. Net zo goed als u het niet mag, mag ook de uitvaartvereniging niet de grafsteen afnemen.
Men kan in theorie wel beslag op de grafsteen laten leggen, maar dat kan alleen met toestemming van de rechter. Ik zie dat in de praktijk niet zo snel gebeuren, mede omdat er advocatenkosten en griffierechten mee gemoeid zijn. De waarde van de (tweedehands) steen weegt - zo schat ik in - niet tegen die kosten op. In feite meg en kan de uitvaartvereniging dus niets met de steen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


12 februari 2008

---------

Er zijn 2 vervolg-vragen: vraag 10322 in de sub-rubriek 'Graf ruimen'en vraag 10323 in de sub-rubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder