Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kleine graven Volendam


7 september 2015

Vraag nummer: 43680

Geachte Heer of Mevrouw.
Bij het bezoeken van het kerkhof in Volendam viel ons op dat de grafstenen erg klein zijn in vergelijking met bij ons in Limburg.Hier kan een overleden persoon toch niet inpassen.Hoe doen ze dat?
Bijvoorbaat dank en vriendelijk groetend L.Lardinois

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet zo dat een grafsteen ook de werkelijke maat van een graf af hoeft te dekken. De kisten zullen in Volendam niet groter of kleiner zijn dan elders in het land. Maar er kan een historische reden zijn waarom men een bepaalde maat grafsteen hanteert.

Het formaat grafsteen is alleen relevant voor het formaat van een graf, als het een grafkelder betreft en de steen tevens het deksel van de kelder is. Maar 99% van de graven zijn graven in het zand, waarbij het praktisch om het even is hoe breed of smal of lang een grafsteen is.

Op heel oude begraafplaatsen zijn de graven vaak ook wat kleiner omdat toen de grafmaat werd bepaald, de mensen gemiddeld ook een stuk kleiner waren. Er zijn nog wel begraafplaatsen waar geen paden tussen de graven door lopen, waar men op andere graven moet gaan staan om bij een achterliggende of tussenliggende rij graven te komen.
Vroeger was een minimummaat voor graven 80 breed en 190 of 200 cm lang. Tegenwoordig worden graven vaak gemaakt op een maat van 120 breed en 250 lang. Dat heeft ook te maken met machinaal graven en het plaatsen van bekistingen om het instorten van een graf te voorkomen.

Er zijn ook begraafplaatsen waar men 'luxere' en minder luxe graven kent, afhankelijk van het formaat van de grafbedekking. Op de bekende begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam bijvoorbeeld mag men op een iets goedkoper graf ook slechts een iets kleinere grafsteen plaatsen. De binnenmaat van het graf, hoe groot of klein de kist is die men kan plaatsen, zal precies hetzelfde zijn.
Ook in Limburg zijn er verschillen tussen de oppervlaktes van graven. Op de enkele jaren geleden geopende natuurbegraafplaatsen te Sint Odilienberg en in Venlo-Maasbree kent men ook graven met verschillende formaten grafbedekking, namelijk familiegraven en bosgraven. Dat maakt voor de binnenkant van het graf, het aantal kisten, geen verschil. Voor andere graven wel; in zogenaamde natuurgraven past een dubbel aantal kisten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over een nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >