Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kleine graven Volendam

7 september 2015

Vraag nummer: 43680

Geachte Heer of Mevrouw.
Bij het bezoeken van het kerkhof in Volendam viel ons op dat de grafstenen erg klein zijn in vergelijking met bij ons in Limburg.Hier kan een overleden persoon toch niet inpassen.Hoe doen ze dat?
Bijvoorbaat dank en vriendelijk groetend L.Lardinois

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet zo dat een grafsteen ook de werkelijke maat van een graf af hoeft te dekken. De kisten zullen in Volendam niet groter of kleiner zijn dan elders in het land. Maar er kan een historische reden zijn waarom men een bepaalde maat grafsteen hanteert.

Het formaat grafsteen is alleen relevant voor het formaat van een graf, als het een grafkelder betreft en de steen tevens het deksel van de kelder is. Maar 99% van de graven zijn graven in het zand, waarbij het praktisch om het even is hoe breed of smal of lang een grafsteen is.

Op heel oude begraafplaatsen zijn de graven vaak ook wat kleiner omdat toen de grafmaat werd bepaald, de mensen gemiddeld ook een stuk kleiner waren. Er zijn nog wel begraafplaatsen waar geen paden tussen de graven door lopen, waar men op andere graven moet gaan staan om bij een achterliggende of tussenliggende rij graven te komen.
Vroeger was een minimummaat voor graven 80 breed en 190 of 200 cm lang. Tegenwoordig worden graven vaak gemaakt op een maat van 120 breed en 250 lang. Dat heeft ook te maken met machinaal graven en het plaatsen van bekistingen om het instorten van een graf te voorkomen.

Er zijn ook begraafplaatsen waar men 'luxere' en minder luxe graven kent, afhankelijk van het formaat van de grafbedekking. Op de bekende begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam bijvoorbeeld mag men op een iets goedkoper graf ook slechts een iets kleinere grafsteen plaatsen. De binnenmaat van het graf, hoe groot of klein de kist is die men kan plaatsen, zal precies hetzelfde zijn.
Ook in Limburg zijn er verschillen tussen de oppervlaktes van graven. Op de enkele jaren geleden geopende natuurbegraafplaatsen te Sint Odilienberg en in Venlo-Maasbree kent men ook graven met verschillende formaten grafbedekking, namelijk familiegraven en bosgraven. Dat maakt voor de binnenkant van het graf, het aantal kisten, geen verschil. Voor andere graven wel; in zogenaamde natuurgraven past een dubbel aantal kisten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over een nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder