Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafmonument wordt gemeentelijk monument

7 april 2010

Vraag nummer: 7503 (oude nummer: 15628)

Ik wil een aantal grafmonumenten (op particuliere graven) op de gemeentelijke monumentenlijst zetten. Ik vermoed dat ik daar de rechthebbende voor moet aanschrijven als zakelijk gerechtigde. Moet de begraafplaats mij de informatie (NAW) over deze rechthebbende verstrekken?

Antwoord:

Geachte heer,

U zult inderdaad de zakelijk gerechtigde van het voornemen in kennis moeten stellen. Men zal bezwaar moeten kunnen maken. En natuurlijk gewoon moeten weten dat het zo is en wat de gevolgen, voordelen en nadelen, kunnen zijn.

Mij lijkt dat de begraafplaatshouder u de mogelijkheid moet bieden om met de zakelijk gerechtigde(n) in contact te komen. Ik zie trouwens geen reden voor een bijzondere begraafplaatshouder om u die gegevens niet te geven.
Indien de begraafplaatshouder u de NAW-gegevens niet geeft, kan de zakelijk gerechtigde de houder aanspreken op eventuele schade voortvloeiende uit een beperking van het gebruik van het grafmonument.

Maar er is nog een ander punt waar u op moet letten. Want wie is of zijn de zakelijk gerechtigden?
Sinds 1 januari 2010 is de houder van de begraafplaats of de rechthebbende op het graf niet meer automatisch de (juridisch) eigenaar van het grafmonument op het graf. De eigenaar kan een andere persoon zijn. Zie vraag 14823 'Nieuwe wet; nieuwe regel eigendom grafmonumenten' in de lijst van meest gestelde vragen.

U moet de begraafplaatshouder en/of de rechthebbende op het graf dus vragen wie de eigenaar is.
Zowel de begraafplaatshouder als de rechthebbende op het graf en de eventuele andere eigenaar zijn mijns inziens belanghebbenden bij een aanwijzing van een grafmonument als gemeentelijk monument.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder