Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafmonument met streep of scheur

4 september 2002

Vraag nummer: 997 (oude nummer: 1329)

Tue Jun 13 19:02:56 2000

Geachte heer/mevrouw,

Op 16 november 1996 hebben wij een grafmonument gekocht no 18 B in witte Carrara marmer die in begin 1997 is geplaatst. Na een verloop van tijd is er een diagonale streep over het monument zichtbaar geworden (80 a 90 cm lang).
Het lijkt of de steen gescheurd is omdat hij zowel aan de voorkant,achterkant en de zijkanten zichtbaar is. Het is een strakke lijn zonder enige onderbreking er in. Het is echter geen breuk (er is geen breuklijn voelbaar).
Volgens de leverancier is het altijd zichtbaar geweest en spreekt over grijze/zwarte adertjes die over de steen lopen.
Toch zijn wij bang dat na verloop van tijd de steen op die lijn gaat breken.
Er komt nog bij dat het lijkt of de steen gescheurd is.
Wat optisch smerig oogt.
We hebben gekeken of het op meerdere stenen voorkwam, maar dat was niet het geval.
Mijn vraag is,kunnen we van de leverancier eisen om een andere steen te plaatsen of in iedere geval er iets aan te (laten) doen.

A de Groote

Antwoord:

Tue Jun 13 23:59:35 2000

Geachte heer De Groote,

Het door u beschreven probleem is een naar probleem. Ik kan me goed voorstellen dat het vervelend oogt en dat je je na verloop van tijd ook ongerust maakt of dat dit geen plek is waar de steen mogelijk gaat scheuren.
Daarnaast is het naar - vanuit mijn invalshoek - dat ik vrees dat er juridisch ook niet zo veel aan te doen is. Je kunt iets doen als een steen na niet al te lange tijd scheurt. Dat mag niet en goede steenhouwers geven daar garantie op. Ik sprak toevallig vandaag nog een steenhouwer die vertelde dat hij op granieten monumenten 25 jaar garantie geeft. Op marmer zal men zeker niet zo'n lange tijd garantie geven en ook niet kunnen geven, omdat het een veel kwetsbaarder materiaal is. U zegt dat geen scheurlijn te voelen is; dan is die er waarschijnlijk ook niet.

Wat je dan als invalshoek hebt, is dat het lelijk is. Dat is een moeilijk criterium. Sommige mensen zal het storen, anderen niet. Ik had een tijdje geleden een klacht in behandeling van mensen die bezwaar maakten tegen de plaatsing van een monsterlijk groot grafmonument naast dat van hun moeder. Het was een begraafplaats in de buurt en ik ging er eens kijken. Ik heb er lang gezocht, want ik wist het nummer van het vak niet meer en ik zag geen enorm groot grafmonument. Toen ik alle graven ben langsgegaan, vond ik het graf. Het buurgraf was inderdaad iets groter uitgevallen dan de monumenten die er om heen stonden. Maar monsterlijk groot? Ik heb er wat staan grinneken. Ik wil maar zeggen dat wat de een niet eens zal opvallen, voor een ander een steeds groter vormen aannemend probleem kan zijn. Dat wil niet zeggen dat het niet zeer ergerlijk is, maar objectief wordt het moeilijk op te treden.

In uw geval zou het dan zo moeten zijn, dat de steenhouwer ten tijde van het vervaardigen en plaatsen van de steen al had moeten zien dat dit een exemplaar was, dat afgekeurd had moeten worden. Dat is moeilijk aan te tonen. U hebt in den beginne ook niets storends aan de steen gezien. Om aan te tonen dat een vakman dat wel had moeten zien en die steen niet had moeten aanbieden, is een heel lastige zaak.
Dan moet u een rapportje laten maken door een andere steenhouwer, die met grote stelligheid kan beweren dat dit nooit gemogen had, en dan hebt u een been om op te staan. Maar ik vrees dat dat niet zal lukken.
Daar speelt ook simpel in mee, dat als een steenhouwer met zijn vakmanschap inschat dat een bepaalde steen problemen zal opleveren, technisch of esthetisch, hij die steen ook niet zal inkopen, want dan weet hij in dat hij er alleen maar gezeur mee krijgt. Dan koopt hij een andere in, zo simpel is dat.

U vraagt of er - als er juridisch geen basis voor vervanging is - nog iets aan de streep gedaan kan worden. Dat weet ik niet. Wellicht is het mogelijk de streep op de een of andere manier te bleken. Ik vrees echter dat dat de steen er niet mooier op maakt, omdat je dan wellicht doffe plekken kunt gaan zien. Ook het deels uitfresen en opvullen met ander materiaal lijkt mij niet verstandig. Dat vergroot waarschijnlijk het risico van breuk. Maar dit zijn speculaties van een leek. Het lijkt mij verstandig om de vraag eens aan verschillende steenhouwerijen voor te leggen.

mr W. van der Putten

13 juni 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder