Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafbedekking verzakt of de grond rondom / reactie vraag 5351

13 januari 2005

Vraag nummer: 3607 (oude nummer: 5369)

Uw antwoord op deze vraag is duidelijk.

Ik denk echter dat het tegengestelde in ons land ook voorkomt; vanwege familie-onderzoek kom ik nog wel eens op begraafplaatsen waar de rechthebbende/cq de steenhouwer gezorgd hebben voor een prima fundering van de grafbedekking (op "het vaste" zoals we hier in het noorden zeggen) maar de grond rondom de graven gewoon wegzakt. Daar zie je dus "zwevende" grafbedekkingen, vier/zes funderingspalen, daarop een grafbedekking en een ruimte tussen grafbedekking en de "koude grond" waar een zwerver een aardige slaappplaats zou hebben.
Vaak zijn dit de wat oudere "degelijk gebouwde" grafbedekkingen.
Dat deze situatie de uiteindelijke ondergang van het monument bevordert is mij wel duidelijk.
Ook zie je wel eens dat de granieten bedekking van de opstaande randen van grafmonumenten naar verloop van tijd niet hoog genoeg meer is, de grafbedekking ligt keurig waterpas maar de strook graniet is niet hoog genoeg meer, daar zie je de betonrand/metselstenen duidelijk "in het zicht"; de grond rondom is weggezakt.

Gelukkig kom ik ook op begraafplaatsen waar "achteraf" een enorme hoeveelheid zand en/of schelpen ligt en op de begraafplaats de omliggende grond rond de graven "op hoogte" wordt gehouden.

Mijn vraag is of dit "op hoogte houden" van de omliggende grond tot de verantwoordelijkheden van de begraafplaatsbeheerder behoort.

Antwoord:

Geachte heer,

Het 'op hoogte houden' van de omliggende grond is geen verplichting waar men de houder van een begraafplaats op aan kan spreken, maar de meesten proberen het terrein een goed aanzien te geven en dan kan dit er bij horen.

Het fenomeen dat u beschrijft van de (te) goed gefundeerde grafsteen die op den duur boven het graf zweeft omdat de grond er om heen verzakt, is een typisch noordelijk verschijnsel, in Groningen en Friesland, voor zover mij bekend. Wellicht kom het ook voor in de kop van Noord-Holland of Drenthe, maar niet in het midden of zuiden van het land. Daar heb ik het althans nooit gezien. En ik heb er alleen Groningers en Friezen over horen praten.

Er zijn wel meer begraafplaatsen waar de grond inklinkt of waar wijziging van het grondwaterpeil door het waterschap vergelijkbare effecten heeft. Je ziet ook wel vaker dat de betonrand of metselstenen onder een zerk duidelijk "in het zicht" komt. Ik vind het zelf ook een keurig gezicht als men de omliggende grond dan een beetje aanvult, maar niet elke begraafplaats heeft een voorraadje zand of schelpen, of een hoekje waar men die voorraad zou kunnen aanhouden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder