Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Berekening btw-tarief grafsteen eerst niet verteld; mag koop afgeblazen worden?


26 januari 2004

Vraag nummer: 2836  (oude nummer: 3875)

Noordwijk, 26-01-2004

Geachte heer Van der Putten,

Op 2 oktober 2003 is mijn vader overleden. Nu heeft mijn moeder na vele bedrijven met mijn broer en mij afgelopen te hebben, vandaag een grafmonument uitgekozen bij een bedrijf in Gouda.
Telkens wanneer mijn moeder iets op het oog had, vroeg zij wat de kosten zijn.
Ook bij dit monument gebeurde dat. Het antwoord was € 3.250,-.
Nadat door een andere medewerker dan die haar geholpen heeft de rekening was opgemaakt bleek het bedrag niet € 3.250,- maar € 3.867,50 te bedragen.
Bovenop het bedrag van € 3.250,- kwam nog eens 19% btw. Mijn moeder is hiervan niet op de hoogte gebracht. Ik ben van mening dat wanneer de prijs gevraagd wordt en er wordt een antwoord gegeven, de verkoopster er wel degelijk bij moet vermelden dat het bedrag exclusief btw is. De verkoopster gaf toe dat zei dit heeft meegedeeld.
Uiteindelijk heeft mijn moeder de factuur ondertekend. Thuis gekomen heeft mijn moeder er toch spijt van en wil van de koop af.
Het zo goed als zelfde grafmonument is bij een andere leverancier in Lisse voor + € 3.200,- incl. btw. te leveren.

Mijn vraag is de volgende.
Ondanks het feit dat mijn moeder de factuur ondertekend heeft, ben ik van mening dat zij verkeerd is geïnformeerd en op grond daarvan de aankoop ongedaan kan maken.
Is dit juist of niet?
Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

C.J.H. Mertens

Antwoord:

Geachte heer Mertens,

Ik ben het met u eens, dat als aan een consument op diens verzoek een prijs moet worden gegeven, de prijs inclusief BTW moet worden gegeven, dan wel duidelijk moet worden genoemd dat de prijs exclusief BTW is.

Als er verwarring is over de prijs, en uw moeder onder deze omstandigheden de opdracht (met hogere prijs) tekent, dan valt het onder de redelijkheid en billijkheid dat ze er thuis gekomen, toch nog van af kan. Ze moet de betreffende firma bellen (snelheid is van belang) en als men telefonisch niet wil annuleren, direct een aantekende brief sturen met de mededeling dat ze van de koop af wil. Als de betreffende firma weigert, heeft ze toch geen mogelijkheid om bij de kantonrechter haar gelijk te halen. Als de voorgeschiedenis er een van onduidelijkheid is, zoals hier het geval is, beschermt de rechter de consument. Maar er is wel onmiddellijk actie nodig. Als uw moeder wacht, heeft de steenhouwer mogelijk al een bestelling geplaatst bij diens leverancier e.d. en ontstaat er schade.

De algemene regel is dat zich bedenken, als er een fatsoenlijke reden voor is zoals hier het geval is, kan als men snel is. In het Nederlands recht gaat men er van uit dat een overeenkomst tot stand komt, als beide partijen dat uit vrije wil wensen. In een situatie dat er een onverwacht groot prijsverschil is, wordt men 'overvallen' door de situatie en kan men niet altijd helder zijn afweging maken. En is een overeenkomst niet geheel uit vrije wil en overtuiging aangegaan. Men kan er dan nog van af. Maar niet als men zich pas na een paar weken bedenkt. Hoe het zit met bijvoorbeeld een paar dagen na de koop, hangt van de omstandigheden af, zoals bijvoorbeeld de vraag of de verkoper schade leidt omdat hij zich inmiddels ook weer heeft verbonden ten opzichte van een andere leverancier.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >