Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat te doen als niet alle kinderen graf ouders willen ruimen?


1 november 2016

Vraag nummer: 48016

5 van de 7 nog in leven zijnde kinderen willen het graf van hun ouders laten ruimen (na 30 jaar laatste overlijden) en de resten cremeren en de as uitstrooien op eigen landgoed.
Is het aan te bevelen eerst de rechten te laten verlopen en dan in overleg met de beheerder van de begraafplaats de ruiming regelen?
Op grond waarvan worden de 5 kinderen die dit willen wel bevoegd tot deze actie? Uit eerdere antwoorden maak ik op dat zij ook geen rechthebbenden meer zijn evenals de 2 die niet willen ruimen, maar ook niet willen betalen voor verlenging grafrechten.

Antwoord:

Geachte heer,

Niet alle kinderen zijn bevoegd hier over te beslissen.

Ik weet niet vanuit welke positie of optiek u uw vraag stelt. Als u beheerder van de begraafplaats bent, hebt u met die 5 of 7 kinderen niets te maken. U hebt alleen te maken met de persoon die rechthebbende van het graf is.
Als u een van de kinderen bent, maakt het verschil of u de rechthebbende bent of niet.

Het graf zal normaal gesproken 1 rechthebbende hebben. Die rechthebbende is bevoegd om de grafrechten te verlengen, of om bij de burgemeester een vergunning voor een opgraving te vragen om de stoffelijke resten te laten cremeren.
De andere broers en zussen kunnen daar iets van vinden, maar alleen bij het opgraven en cremeren kunnen zij in het kader van de vergunningverlening hun zienswijze bij de burgemeester kenbaar maken. Tegen de verlenging van de grafrechten door de rechthebbende kunnen de andere broers en zussen zich niet verzetten. Met hun wensen of ideeën kan de beheerder van de begraafplaats niets aanvangen. Zij hebben geen rechten en zijn geen partij in de overeenkomst met de begraafplaatshouder.

U schrijft uit eerdere antwoorden op vragen uit deze site op te maken dat de 5 kinderen geen rechthebbende meer zijn. Dat is niet helemaal juist. Dan waren mijn antwoorden niet helder.
Er kan geen sprake van zijn dat de 5 kinderen 'geen rechthebbende meer zijn', waarbij ik een streep wil zetten onder het woordje 'meer'. Dat 'nu niet meer' impliceert dat zij het eerder wel waren. Dat kan niet. Men is alleen rechthebbende als men met het bestuur van een kerkelijke of andere niet-gemeentelijke begraafplaats een overeenkomst is aangegaan. Een verstandige begraafplaats gaat en ging nooit overeenkomsten met meer dan 1 kind tegelijk aan. Bij gemeentelijke begraafplaatsen is geen sprake van een overeenkomst, maar van een beschikking van B&W. Die geeft men aan slechts 1 persoon.

Als het kind dat rechthebbende is, geen opgraving en crematie wil, kan hij dat simpel verhinderen door de grafrechten te blijven verlengen. En de rechten na zijn of haar dood nog te laten verlengen door de stichting Grafzorg Nederland.

Als de rechthebbende de grafrechten laat verlopen, is het afgelopen met zijn ijzersterke positie. Dan kan ieder willekeurig kind vragen om de grafrechten aan hem of haar te verlenen, of om de stoffelijke resten te mogen opgraven voor crematie. Ook dan is natuurlijk ook een vergunning van de burgemeester nodig. Dan kunnen andere kinderen bij de burgemeester hun zienswijze over kenbaar kunnen maken als ze willen.


Als de rechthebbende het graf zou willen laten ruimen, kan hij dat niet. Alleen de houder van een begraafplaats beslist over het ruimen van graven. Graven worden gewoonlijk ook pas geruimd op het moment dat de locatie beschikbaar wordt gesteld voor een begraving van iemand van een andere familie.

Wat betreft de 2 kinderen die niet willen laten ruimen, maar ook niet willen betalen voor de verlenging van de grafrechten; tja, dat kan natuurlijk niet. Als de grafrechten niet verlengd worden, kan het graf door de begraafplaatshouder worden geruimd. Het is of het een of het ander.

Ik wijs u graag nog op vraag [l47790]'Graf ruimen (misverstanden en kosten opgraven)
'[/l] van twee weken geleden.
Deze vraag is ook zeer relevant voor mensen die overwegen om resten te laten cremeren na het aflopen van het grafrecht. Dat laatste is gevaarlijk, omdat het graf dan net aan andere mensen uitgegeven kan zijn, waardoor de stoffelijke resten onbereikbaar geworden zijn. Maar als de rechten verlopen zijn, is er geen zeggenschap meer en kan men in een onverwachte situatie met lege handen komen staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >