Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vroegtijdig opgegraven (wat is passende schadevergoeding?)


17 november 2004

Vraag nummer: 3479  (oude nummer: 4973)

Mijn overleden broertje lag sinds 1979 begraven in eindhoven. Door een fout heeft zijn graf ruimte moeten maken voor een ander. We zijn hierover door de gemeente geinformeerd.

Ze hebben ons voorgesteld om ofwel de graf te herstellen of een soort van schadevergoeding te betalen.

Aangezien het voor ons geen optie is om weer een graf te verstoren, hebben we voor onszelf gekozen voor de tweede optie een schadevergoeding.

zijn er regels wat betreft een schadevergoeding?

zo niet, wat stelt u dan voor?

Bij voorbaat dank

R.C.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is wel heel vervelend. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren.

Nu is het eerst even de vraag wat er precies is gebeurd. Als een graf wordt geruimd gebeurt dat normaal in 2 stappen: eerst wordt het monument weg gehaald en pas veel later de inhoud van het graf, dus de botten of wat daar nog van over is (soms niets).
Wat ik zou willen weten, als ik u was, is of op die plek inmiddels al iemand anders is begraven. Als dat niet zo is, is de kans heel erg groot dat de stoffelijke resten van uw broertje er nog gewoon liggen. Nieuw monument er op (op kosten van de gemeente) en de kwestie is opgelost.

Als er wel al iemand anders begraven is, dan is dit niet meer aan de orde.

En tja, wat zou een passende schadevergoeding zijn? Ik weet het niet. Er zijn geen regels voor en ik ken geen voorbeelden uit rechtszaken die vergelijkbaar zijn. Ik ken wel voorbeelden van fouten met op- en herbegravingen en ruiming binnen de wettelijke termijn. Vaak wordt geen enkele schadevergoeding gegeven, omdat het gaat om smart en de Nederlande rechter meestal oordeelt dat smart toch niet betaalbaar is. In enkele zeer uitzonderlijke gevallen van fouten met een graf zijn wel eens bedragen toegekend in de orde van grootte van enkele duizenden guldens. Maar veel vaker is helemaal niets toegekend. En wat is daar uit af te leiden? Eigenlijk niets.

In de weinige gevallen waarin wel een vergoeding werd gegeven speelde ook de familierelatie een rol. Ik kan me voorstellen dat een vergoeding voor de ouders van een overleden kind wel passend zou kunnen zijn, maar niet voor broers/zussen e.d. en zeker niet voor neven/nichten. Ook de ouderdom van het graf speelt een rol. Het ten onrechte verdwijnen van een graf dat 5 jaar oud is drukt zwaarder dan het verdwijnen van een graf dat 25 jaar of 50 jaar oud is.

Ik denk dat u gewoon met de gemeente moet praten en moet horen wat voor voorstel men doet. Wat mij niet onredelijk zou lijken is dat men als schadevergoeding betaalt een bedrag dat gelijk is aan de kosten die men zou hebben voor het herstel van het graf. De kosten van een nieuw staand monument zouden bijvoorbeeld 1.500,- of 1.750,- zijn (bij een kindergraf was het misschien wat lager). Dan is dat wellicht een passende vergoeding. Dat zou ik tenminste proberen als ik u was.

Maar nogmaals, regels zijn er niet voor. En in een rechtszaak zou men zeker niet altijd een vergoeding toegewezen krijgen.

Ik wens u veel succes.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >