Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voortijdige grafruiming (met twijfels)


22 juni 2018

Vraag nummer: 55448

De gemeente heeft per abuis het graf van mijn oma geruimd. Meldde dit schuldbewust. Biedt aan op hun kosten een nieuw dekzerk te plaatsen. Stoffelijk overschot is niet meer aanwezig. Er is dus een leeg graf. Mijn opa is naast haar begraven. Zijn stoffelijke resten zijn nog wel aanwezig. Is het aanbod van de gemeente acceptabel? Is er sprake van contractbreuk?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Natuurlijk is er sprake van een soort van contractbreuk als een graf geruimd is, wat nog niet geruimd had mogen worden.

Het lijkt mij echter zeer merkwaardig dat gesteld wordt dat de stoffelijke resten van oma niet meer aanwezig zijn. Daar zou ik, als ik u was, tekst en uitleg over willen hebben. Ik ben geneigd om het niet meteen te geloven, want het is uitzonderlijk en niet logisch.
Op de meeste begraafplaatsen is het namelijk zo dat de inhoud van een graf pas geruimd wordt op het moment dat daar, dezelfde dag of de volgende dag, een begrafenis plaats vindt. De ruiming wordt dan zo uitgevoerd, dat het gat voor de kist wordt gegraven en de stoffelijke resten die worden aangetroffen, dieper in hetzelfde graf worden gelegd. Dat gebeurt al eeuwen lang zo. Het komt heel zelden voor dat de aangetroffen stoffelijke resten naar een knekelput of verzamelgraf elders op de begraafplaats worden gebracht. Dat is eigenlijk alleen aan de orde bij grootschalige ruimingen. Maar dat was bij het graf van uw grootouders niet aan de orde. Want opa ligt er nog.

Vaak wordt het ruimen van alleen de grafsteen, ook het ruimen van het graf genoemd. Dan ligt het hele graf in feite nog intact. Want er is geen reden om de inhoud te ruimen. Er is niemand anders naast uw opa begraven.

Ik heb het vermoeden dat er een redelijke kans is dat u verkeerd bent geïnformeerd. Niet bewust, maar door gebrek aan kennis van de feitelijke gang van zaken. Het kan zo zijn, dat u bent geïnformeerd door iemand die achter een bureau op het gemeentehuis zit, die de feitelijke gang van zaken niet kent. Als u zo iemand vraagt of alles weg is, zegt die - naar beste eer en geweten - dat alles weg is. Die weet niet dat het bij 95% van de gevallen zo is, dat de stoffelijke resten er nog liggen of dieper liggen.

Ik zou, als ik u was, eerst eens een persoonlijk gesprekje willen hebben met de beheerder van de begraafplaats, die de gebruikelijke gang van zaken kent. Het kan best zijn dat er een fout is gemaakt. Vergissingen kunnen altijd voorkomen, hoe vervelend ook. Het per ongeluk ruimen van een grafmonument kan ik begrijpen. Maar ik snap niet dat per vergissing de inhoud van het graf geruimd is, want men komt normaal gesproken alleen aan de inhoud van het graf als iemand opgegraven en herbegraven moet worden, of voor een nieuwe begraving op die plek. Dat was beide niet aan de orde. Wat is er dan gebeurd en waar zijn die stoffelijke resten gebleven? Gaan die resten standaard naar een knekelput? Misschien wel. Misschien is deze gemeente een van de heel weinige gemeenten die dat doen, maar die kans is vanuit mijn ervaring heel erg klein.

Als de inhoud van het graf toch nog aanwezig is, al dan niet dieper, is het vervangen van het grafmonument op kosten van de gemeente een passende vergoeding van schade.
Als de inhoud niet meer aanwezig is, is het vervangen van het monument eigenlijk ook de passende vergoeding.
Aan emotionele schade doet het Nederlands recht niet. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. Maar er zijn weinig mensen die vanwege het niet meer aanwezig zijn van een graf van opa en oma met een zenuwinzinking in een kliniek moeten worden opgenomen.
Wat een rol kan spelen is de ouderdom van de graven, maar daar schrijft u niets over. Misschien is een opknapbeurt van de steen van opa ook nog een passende extra vergoeding.

Er staan nog andere vragen over deels/geheel ruimen en misverstanden over ruimen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >