Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming in een grafkelder (geen ruiming; herschikken graf)


24 januari 2020

Vraag nummer: 59844

Geachte heer Van der Putten,
Mijn vraag geldt een familiegrafkelder, gesticht in ca 1850.
Het graf ligt op een begraafplaats vrij dicht onder de dijk van een van Nederlands grootste rivieren. Dit brengt met zich mee dat de grondwaterstand nogal fluctueert. Gelukkig is de kelder niet waterdicht, waardoor deze bij hoogwater niet wordt opgetild. Wel staat dus de kelder regelmatig onder water.

Door de laatste bijzetting is de kelder vol geraakt. Misschien moet je zeggen: overvol.
De kelder is 5 kisten breed. Genoemde laatste bijzetting (’11 2019) vond plaats op de middelste kist van de bovenste laag ('10 2014) en kan niet naar links of rechts worden geschoven.

De situatie is als volgt:
’11 2019 (zeker)
‘01 1984 (zeker) – ‘04 2000 (zeker) – ‘10 2014 (zeker) – ’08 1950 (vrijwel zeker) – 3 kleintjes (vrijwel zeker)
De drie kleintjes betreft: 1) een doodgeborene 1936, 2) een vroeg gestorvene 1942, 3) een vroeg gestorvene 1944.
Onder de bovenste laag zijn voorouders bijgezet, die allen in 1930 of eerder zijn overleden.

Uitgaande van een wettelijke grafrust van 10 jaren, veronderstel ik dat alleen de in 2014 en 2019 overledenen hieraan onderhevig zijn.
Twee juridische vragen:
- Is mijn bovenstaande veronderstelling juist? En zo ja:
- Mogen deze twee tijdelijk uit het graf worden genomen, om tot ruiming en herbijzetten van de overigen te kunnen overgaan?

Een technische vraag:
- Kunt u mij het adres (adressen) verschaffen van firma’s die dergelijke ruimingen kunnen uitvoeren?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoorden.

Antwoord:

Geachte heer,

De wettelijke termijn van grafrust is tien jaar. Maar dat betekent niet dat je na die termijn alles met de inhoud van een graf kan doen, wat je wilt.
De termijn waarop een graf door de beheerder van de begraafplaats mag worden geruimd, wordt bepaald door degene die er het laatst in begraven is. In dit geval mag het graf pas na november 2029 geruimd worden. Men mag niet zeggen 'We zetten de kist even aan de kant, dan kunnen we er langs'. Dat zou bij een zandgraf ook kunnen, dat er langs kunnen. Maar dat mag daar ook niet.

De ruiming van een graf is overigens iets waar niet de rechthebbende of andere nabestaanden over beslissen. Het is volgens de wet een bevoegdheid van de houder van de begraafplaats. Een rechthebbende kan het alleen vragen als in een beheersreglement aan hem of haar die bevoegdheid is toegekend.

Tot zover het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws.
Want het slechte nieuws is niet van toepassing. Wat u voor ogen staat is geen ruiming in de zin van de wet. Bij de ruiming van een graf worden stoffelijke resten uit het graf gehaald en elders geborgen. Of onder de bodem van het graf geborgen. Dat is hier niet aan de orde. Alle stoffelijke resten blijven in het graf.

Bij een grafkelder voor meer personen dan 2 of 3, spelen andere omstandigheden. Daar mag de kelder bij wijze van beheersmaatregel worden gerestaureerd en mag de kelder anders worden ingedeeld. Daar speelt de 10 jaar geen rol bij, omdat geen sprake is van 'ruiming', maar van 'opruiming'. Het is bij een dergelijke kelder nodig om dat tijdig te doen voordat een volgende generatie van de familie van het graf gebruik maakt.
Een zandgraf kan - als de regels van de begraafplaats het toelaten - geschud worden. Dat schudden of samenvoegen van een zandgraf en van een kleine grafkelder is een handeling die makkelijk gecombineerd kan worden het gereed maken van het graf voor een volgende begraving. Alles is overzichtelijk.

Maar bij een grote grafkelder kan soms een risico van een (gedeeltelijke) instorting spelen. Als de kelder voor een deel vol water staat - wat op zich geen probleem is als het maar niet permanent is - kan de staat van de kelder niet goed beoordeeld worden en kunnen stoffelijke resten niet makkelijk verzameld worden om in een kleinere kist bijgezet te worden of in een nieuwe kist samengevoegd te worden. Dat is niet in een of twee dagen voor een bijzetting te regelen en uit te voeren, ook omdat men er vakmensen voor moet inschakelen.

De inspectie van de kelder en het zonodig opnieuw in kleine kisten samenvoegen van stoffelijke resten kan altijd, mits de beheerder van de begraafplaats akkoord is. Maar de beheerder van een begraafplaats kan dit eigenlijk ook niet weigeren, omdat het niet alleen om de wens van een rechthebbende of familie gaat, maar het ook een belang van de begraafplaats is dat de kelder in goede staat is en blijft.

Voor bedrijven die dit soort werkzaamheden kunnen uitoefenen, verwijs ik u naar de site van de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB), www.bvob.eu. De leden vindt u op de pagina https://www.bvob.eu/wie-zijn-wij/leden-nl
Ik zou door 2 of 3 bedrijven een offerte laten maken, als ik u was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

oor bedrij

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >