Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruimen graven Almere (zonder uitgebreide aankondiging)

19 oktober 2002

Vraag nummer: 1283 (oude nummer: 1628)

Thu Sep 14 21:11:38 2000

Beste heer vdPutten,

We hoorden van een vriend van ons dat het graf van zijn vader pas plotseling is geruimd op de gemeentelijke begraafplaats in Almere. Zonder dat de familie dat wist en gewaarschuwd was.
De begraafplaats is overgegaan naar een uitvaartondernemer.
Hij is links en rechts aan het informeren hoe dat kan, want ja, het kan toch niet dat zomaar een graf opeens geruimd wordt. Er zijn sinds juni bordjes bij het graf geplaatst. Hij had gehoord dat er een termijn van 1 of 2 jaar is, voordat een graf geruimd mag worden.
Hij wil nu die uitvaartondernemer aansprakelijk stellen. Hebt u nog een tip?

F.J.
Almere

Antwoord:

Fri Sep 15 02:04:47 2000

Geachte heer,

Toevallig (of misschien ook niet) ben ik gisteren door een journalist van een regionaal dagblad over deze zaak op de begraafplaats Almere-Haven geconsulteerd. Er is een aantal algemene graven geruimd. De beheerder van de begraafplaats heeft het voornemen om te ruimen een aantal maanden wat onduidelijk aangegeven, via bordjes waarop stond dat men verzocht werd contact op te nemen met de administratie.
Als men dat deed, kreeg men daar te horen dat de graven geruimd zouden worden. Er kwamen onlangs mensen naar de begraafplaats die de graven onregelmatig bezochten en tot hun schrik tot de ontdekking kwamen dat het graf(monument) 'plotseling' weg was. Een van de vragen van de journalist was ook of men niet ten minste een jaar lang zulke bordjes, en duidelijkere bordjes, bij de graven had moeten plaatsen.

Mijn antwoord was kort en simpel: "Neen". Als iemand wordt begraven in een graf, gaat men met de begraafplaats een overeenkomst aan. In die overeenkomst (bij een gemeente in publiekrechtelijke vorm) staat een termijn. Nadat die termijn is verstreken, houdt de overeenkomst op. Men moet dat zelf in de gaten houden. Het is niet de verantwoordelijkheid van de wederpartij om de andere partij er op te attenderen dat de overeenkomst ophoudt of opgehouden is. Als de ene partij iets wil, zoals een graf verlengen (wat gewoonlijk alleen kan bij eigen graven en niet bij algemene graven), of na de ruiming van het graf een stoffelijk overschot herbegraven, moet ze dat zelf tijdig melden en actie ondernemen.

Mij werd gevraagd of er verschil is tussen een gemeente als beheerder van een begraafplaats, dan wel een particulier bedrijf. De begraafplaats is sinds ruim anderhalf jaar in beheer bij een uitvaartonderneming (overigens eigendom van twee not-for-profit uitvaartverenigingen). Maar dat maakt geen verschil.
Er zijn wel beheerders die ruim tevoren de hun bekende nabestaanden aanschrijven en mededelen dat ze graven gaan ruimen. Als men dan bijvoorbeeld een herbegraving wenst, kan men dat aangeven. Wellicht is dat hier ook gebeurd, maar waren de namen en adressen van de betrokken nabestaanden niet bekend.
Of zijn betrokkenen verhuisd; geheel ten onrechte stuurt men begraafplaatsen vaak geen adreswijziging bij een verhuizing. Dan werkt men natuurlijk dit soort dingen in de hand. De begraafplaats wil wel eens in het telefoonboek kijken of men een nieuw adres vindt, maar gaat geen detectivebureau inschakelen om familieleden te vinden. Maar men is daar bij algemene graven niet toe verplicht.

Overigens een tip: het is best mogelijk dat van de betreffende graven alleen (nog) maar de monumenten zijn verwijderd, maar de inhoud van de graven niet. Vaak gebeurt dit soort ruimingen in fases. Als de inhoud van de graven ongeroerd is, kan soms nog worden herleid wie waar begraven was en kan alsnog een herbegraving plaats vinden.

mr W.G.H.M. van der Putten

15 september 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder