Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Richtlijnen voor Gemeentes bij ruimen graven

9 april 2005

Vraag nummer: 3814 (oude nummer: 5848)

Mijn buurman zijn echtgenote is medio jan.2005 overleden en begraven op de begraafplaats in de kern Oostburg (Gem.Sluis).Een week geleden bezocht de buurman het graf en wilde een bloem planten ( die zijn vrouws destijds nog zelf gekweekt had) op het (familie)graf.Tot zijn ontsteltenis stootte hij met zijn schop op een diepte van ca. 25 cm.op botten.Hij nam hierover contact op met een Gemeente werkman en die vertelde hem dat er een rij graven ( na ca. 55 jaar ) ontruimd was door de Gemeente.Men had alleen de genummerde paaltjes en enkele grafstenen verwijderd maar de skeletten waren gewoon na het freezen van de grond op hun plaats gebleven. De vraag is bestaand er regels van bv een Ministerie (Binnenl.Zaken?) naar de Gemeenten toe met richtlijnen voor het ruimen en zo ja wat zijn de richtlijnen en is hierop controle en zo ja door wie?
In afwachting.
P. van Hee

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet natuurlijk niet precies wat er gebeurd is, maar kan u wel het volgende vertellen.
Als een graf geruimd wordt, hoeft niet per se de inhoud van het graf verwijderd te worden. Het weghalen van de steen is voorlopig voldoende. Later kan de inhoud ook nog worden verwijderd. Of het verdwijnt vanzelf door opname in de aarde; dat is per slot de bedoeling van begraven.

Nu is het zo dat er een richtlijn is in een circulaire van de Inspectie voor de milieuhygiene van het ministerie van VROM uit eind 1999, die zegt dat als stoffelijke resten niet goed verteerd zijn in een graf, het aanbeveling verdient om ze ondiep (her) te begraven. En dan kun je het soort dingen krijgen dat u beschrijft.
Ik zal me van commentaar onthouden maar kan me uw verontwaardiging voorstellen.
Als u vindt dat dit niet kan kunt u een klacht indienen bij de gemeente Sluis. Ook kunt u een klacht indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag. Deze minister is verantwoordelijk voor de wetgeving inzake begraven en cremeren en kan ook ingrijpen als de adviezen van de Inspectie van VROM niet handig zijn of op ethische bezwaren stuiten.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder