Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten kist openen voor sieraden bij ruiming


13 januari 2020

Vraag nummer: 59729

Binnen een paar maanden word een gezamelijke graf van de gemeente leeggeruimd. Op het moment dat het word leeggeruimd willen wij de sieraden behouden van de overledene in de kist. En ze moeten de kist wegbrengen naar de crematoruim. Wat zijn de minimale kosten ong. van kist openen i.v.m. sieraden en wegbrengen naar crematorium? Alles wat hierna gebeurt ben ik ik al op de hoogte.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iemand begraven of gecremeerd is met sieraden, dan is juridisch gezien afstand gedaan van die sieraden. Niemand heeft er recht op om ze 'terug' te vragen. Wettelijk gezien zijn ze het eigendom van de eigenaar van de ondergrond van de begraafplaats.

Los daarvan is het ook maar de vraag of sieraden later terug gevonden kunnen worden. Het is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Bovendien is het niet altijd zeker dat er sieraden in een kist liggen. Misschien zijn ze verwijderd in opdracht van familieleden, waar andere familieleden niets van af weten.

Zie recent vraag 59148 'Sieraden retour na opgraving', vraag 59103 'Kan ik een aanvraag doen om de inhoud van een te ruimen graf kan krijgen' en vraag 48530 'Sieraden in kist na 30 jaar opvragen?'

Zie ook oudere vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften', want er verandert wettelijk niets ten aanzien van zulke vragen, zoals vraag 7556 'Sieraden van mijn moeder terug', vraag 1570 ' Sieraden opgraven' of vraag 990 'Openen kist na begraving voor sieraden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >