Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sieraden in kist na 30 jaar opvragen?


6 december 2016

Vraag nummer: 48530

Mag je de sieraden van je moeder na opgraven voor crematie na 30 jaar opvragen?

of zijn die sieraden nu van de begraaf plaats?

groet v Anne Marie

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De sieraden zijn juridisch nu van de begraafplaats. Er is door de erfgenamen afstand van gedaan toen uw moeder is begraven.

Is er een kans dat u de sieraden toch zou kunnen krijgen als het graf geruimd wordt? Daar zou ik niet van uitgaan.
De inhoud van een eigen of particulier graf wordt meestal pas geruimd als de plaats wordt uitgegeven aan een nieuwe familie. Dan wordt meestal in de vroege ochtend van de dag van de begrafenis of de dag tevoren het graf gedolven. Het is onzeker wat na enkele tientallen jaren nog aan stoffelijke resten in het graf wordt aangetroffen. De kist zal met grote zekerheid wel vermolmd zijn. Wat het skelet betreft: dat kan na enkele tientallen jaren ook helemaal vergaan zijn, of het kan nog tamelijk compleet zijn. En alle stadia er tussen in kunnen natuurlijk ook. Als het skelet nog grotendeels intact is, heeft iemand die in het graf graaft, een indicatie waar hij sieraden als een ring of een halsketting ongeveer zou moeten zoeken: in de buurt van een vinger of om de hals. Maar als. Maar als er geen botmateriaal meer is, is het onbegonnen werk iets te zoeken. Ringen en dergelijke liggen immers niet blinkend in een doosje in graf te schitteren, maar zitten in modderige klompjes aarde. Iemand die zo ongeveer 7 kubieke meter aarde verplaatst om een graf te delven heeft geen tijd om elk modderkluitje fijn te knijpen om te kijken of er misschien een ring in zit.

Stel dat er wel een ring of andere sierraden worden aangetroffen, dan is en blijft de begraafplaatshouder eigenaar. Men heeft in de regel het beleid dat eventuele sieraden of wat er van over is, samen met de stoffelijke resten dieper in hetzelfde graf worden geborgen dan wel in een knekelput worden overgebracht.
Stel dat de begraafplaats de sieraden wel zou willen afgeven, aan wie zou ze dat dan moeten doen? Geen enkele nabestaande heeft er recht op. Maar de begraafplaats riskeert misschien wel klachten van dochter B als zij sieraden aan dochter A geeft. Ook al zouden die klachten niet terecht zijn.

Zie eerdere vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften', zoals vraag 7556 'Sieraden van mijn moeder terug', vraag 1570 ' Sieraden opgraven' of vraag 990 'Openen kist na begraving voor sieraden'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE