Grafruimen; mogen ze dit eisen of er geld voor vragen?


29 oktober 2013

Vraag nummer: 36181

Mijn schoonbroersngraf is nu 30 jaar en huurperiode verlopen, gemeente schrijft mijn zus aan(ia zwakbegaafd) ze kan verlengen of eindigen. Verlengen wil ze niet meer, ik heb voor haar gebeld maar ben er achter gekomen dat de grafsteen automatisch na plaatsing over zou gaan naar d gemeente als eigenaar. Nu wil de gemeente dat we zelf moeten ruimen, mijn vraag mogen ze dit eisen of er geld voor vragen ?
M.vr.gr.
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zolang een grafsteen staat op een graf waarvoor betaald is, is en blijft de grafsteen eigendom van de persoon die het monument gekocht heeft. Dat is een bijzondere wettelijke regeling sinds maart 2011:


Maar als de gebruiksrechten ('huur') van het graf verlopen is, is de grafsteen juridisch eigendom van de eigenaar van de begraafplaats. Dat lijkt misschien vreemd, maar dat is het helemaal niet. Het is vreemder dat de grafmonument geen eigendom van de begraafplaats is zodra het op een graf is geplaatst. Immers, alles wat aard- en nagelvast op of in grond wordt geplaatst, wordt eigendom van de eigenaar van die grond. Stel dat uw buren een tuinhek per ongeluk op uw grond zetten, dan bent u de eigenaar van dat tuinhek geworden. Idem met een tuinhuis, lantaarnpaal etc.

Het is normaal gesproken met een grafmonument niet zo dat u als familie verplicht bent om de grafsteen te ruimen, na afloop van de grafhuur. Dat is de zorg van de begraafplaatshouder; dat zit in de kosten van de huur verwerkt. Soms heeft een gemeente als regel dat het verwijderen van de grafsteen de verantwoordelijkheid van de familie is. Of dat het verwijderen van de steen voor rekening van de familie is. U moet nagaan of uw gemeente zo'n voorschrift heeft opgenomen in de beheersverordening van de begraafplaats. En er moet ook een tarief staan in de heffingenverordening, anders kan het niet. De heffingenverordening heet vaak Verordening lijkbezorgingsrechten of Verordening begraafrechten. Die beheersverordening en de heffingsverordening voor kosten voor de begraafplaats moet u kunnen vinden op de site van de gemeente. Via de link 'Verordeningen' of 'Regelgeving' of zoiets dergelijks. Als het niet in die verordeningen staat, mag de gemeente geen geld vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Mag men naakt de kist in?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.