Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geld weggenomen bij het schudden van een graf


23 mei 2016

Vraag nummer: 46260

Geachte Heer van der Putten,

Bij het schudden van een graf neemt een collega gevonden geld mee van de overledene want die spaart hij. De grafrust is al jaren verstreken. Kan het niet mee leven en vindt het verschrikkelijk maar we waren met zijn tweeën dus het is zijn woord tegen de mijne.
Is mijn collega niet strafbaar en hoe verder .

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Ik neem aan dat u munten bedoelt, die in het graf of in de kist van de overledene waren gegooid. Papiergeld zou waarschijnlijk een langdurig verblijf in de grond niet overleven.

Die munten zijn door ze in het graf te gooien eigendom van de begraafplaats geworden. Juridisch gezien is - onder deze omstandigheden - sprake van diefstal van de begraafplaats. Als het graf meerdere malen gebruikt zou zijn geweest en de grond flink was omgewoeld en munten wellicht in de aarde boven op het graf terecht waren gekomen en iemand had na een flinke regenbui een munt zien liggen en meegenomen, dan zou geen sprake zijn van diefstal. Maar uw collega heeft de munten diep uit het graf gehaald en wist dat het grafgiften waren. Dan is het wel diefstal.

Het is bij begraafplaatsen goed gebruik dat als in een graf munten of gouden kiezen of ander min of meer waardevol materiaal wordt gevonden, om deze bij de te ruimen stoffelijke resten te houden. Dus dieper in het graf alles herbegraven of in een knekelput bergen. Om veel waarde gaat het niet, met dergelijke materiaal. Het is nauwelijks wat waard, maar het is niet ethisch om grafgiften uit een graf weg te nemen.

Diefstal van munten uit een graf is strafbaar; de houder van de begraafplaats kan aangifte doen. Ik denk niet dat in de tegenwoordige tijd waarin de politie het doen van aangiftes tegenwerkt, door Justitie serieus onderzoek naar zo'n kwestie zal worden gedaan.
De financiële waarde is waarschijnlijk heel gering. De waarde van munten en muntjes is meestal dubbeltjeswerk. Maar de kwestie zou voor de houder van de begraafplaats een reden kunnen zijn voor een stevig gesprek en een flinke waarschuwing.
Aan de andere kant is het zo dat men een medewerker alleen kan aanspreken op foute handelingen, als er vroeger ooit duidelijke instructies zijn gegeven over hoe met deze zaken om te gaan.

Ik zou als ik u was, als de kwestie u zo hoog zit, het bespreken met iemand van het bestuur van de begraafplaats. Of als u bij een gemeente werkt, met uw superieur. Dan bent u van de verantwoordelijkheid af.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >