Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Blijft een rechthebbende van een eigen graf uitgegeven voor onbepaalde tijd eigenaar bij ruiming


5 augustus 2003

Vraag nummer: 2379  (oude nummer: 2883)

Als de rechthebbende van een eigen graf dat is uitgegeven voor onbepaalde tijd, toestemming geeft om het graf te ruimen blijft hij dan wel eigenaar?

Medio 2004 wordt in de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle op de gemeentelijke begraafplaats in Zevenhuizen een gedeelte geruimd. Het betreft hier voornamelijk algemene graven ouder dan 25 jaar. Er bevindt zicht echter een eigen graf tussen dat is uitgegeven voor onbepaalde tijd. Dit graf is in 1925 uitgegeven. In 1929 is een 2e familid erbij begraven. Het graf is dus vol. Er is een verklaring betreffende afstand van grafruimte uit 1925 waarin Burgemeester en wethouders verklaren af te staan aan rechthebbende het recht tot begraven in een onder- en bovengraf op de algemene begraafplaats alhier. Ook wordt nog vermeld dat bij sluiting van de begraafplaats het recht om verder in de afgestane grafruimte te begraven, vervalt en dat bij te niet gaan van de begraafplaats het gehele recht vervalt. (hier niet van toepassing omdat de begraafplaats niet gesloten verklaard is of wordt). Deze verklaring is gebaseerd op de toen geldende verordening van 1899. Deze verordening is niet meer te achterhalen. Vraag van de huidige rechthebbende: als ik toestemming geef voor ruiming blijf ik dan wel eigenaar. Uit de Wet op de lijkbezorging werd mij niet duidelijk of de betref-fende rechthebbende eigenaar blijft bij de ruiming van het graf.

Met vriendelijke groet,
mevr. P. Selles, medwerkster bij de afdeling Grondgebiedzaken.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In artikel 31, tweede lid, van de Wet op de lijkbezorging staat dat het ruimen geschiedt op last van de houder van de begraafplaats, en indien het een graf is waarop een uitsluitend recht rust, met toestemming van de rechthebbende.
Dat betekent dat een rechthebbende nooit opdracht kan geven om een graf te ruimen, tenzij er in de beheersverordening een uitzondering op de wet is gemaakt en een rechthebbende het recht krijgt om het graf te laten schudden. In alle andere gevallen beslist een begraafplaatshouder over ruiming. Maar bij eigen graven kan dat alleen met toestemming van de rechthebbende. Die behoudt dan - en dan komen we bij uw vraag - natuurlijk gewoon zijn recht op het graf. Maar belangrijker is de vraag welke consequenties het ruimen heeft: heeft de rechthebbende dan een leeg graf, waarin hij weer mag begraven, of wordt het graf nog als 'vol' beschouwd, omdat er het aantal personen in begraven is (geweest) waarvoor het bestemd was? Als een rechthebbende in de verordening het recht op schudden is toegekend, is het graf weer als 'leeg' te beschouwen in die zin dat er ruimte is voor nieuwe kisten. Maar wat als er geen recht op schudden is? Ik meen dat als de ruiming voor de rechthebbende geen voordeel zou opleveren, hij nooit toestemming voor ruiming zou hoeven en moeten geven. Mij lijkt het logisch dat als hij met ruiming op verzoek van de gemeente instemt, hij dan weer een 'leeg' graf voor 2 personen tot zijn beschikking krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

PS Ik ben een beetje laat met de beantwoording, maar ik was in het buitenland en had maar beperkt de tijd en mogelijkheid om mail te bekijken en op vragen te reageren.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >