Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zonder overleg plaatsing asbus in graf ouders en overschrijving graf


15 september 2016

Vraag nummer: 47397

Geachte heer Van der Putten,
In 1964 is de vader van mijn schoonmoeder overleden en in 1973 haar moeder. Alle zeven kinderen leefden toen nog. Oma heeft zelf het mooie dubbele graf betaald. Inmiddels zijn er nog twee kinderen in leven, mijn schoonmoeder (bijna 92) en haar jongste broer. In maart overleed de laatste zus. We waren met schoonmoeder naar de crematie, contact met haar zus was goed. Wens van deze zus blijkt te zijn geweest: bijzetting van urn met as in graf ouders. Haar enige dochter vertelde dit, wij wisten niet dat dit mogelijk was. De gemeente had toestemming gegeven. Wij hebben moeder gelukkig nog niets verteld, maar van een urn in graf zie je niets. Helaas is de grafsteen met namen van opa en oma en data geboorte + overlijden ook veranderd. Onderaan staan in volledige breedte naam, geboorte -en sterfdatum van tante. Nicht reageerde vreemd, toen wij dit noemden. Boeide haar niet zo. Bij gemeente geïnformeerd. Nicht heeft grafrecht. Heb gebeld en gemaild met iemand van de gemeente, sinds wanneer grafrecht op haar naam staat.
De vraag is deze mag dit allemaal zomaar? Het is niet netjes, zonder overige familieleden hiervan in kennis te stellen. Maar was het geoorloofd? Wanneer dat niet zo is, wat kunnen wij nog doen?
Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een eigen (of particulier) graf moet altijd op naam van een persoon (of een rechtspersoon zoals een stichting of BV) staan. Vermoedelijk is het zo dat toen de vader van uw schoonmoeder overleed, in 1964, diens vrouw het grafrecht had. Na haar overlijden in 1973 moet het grafrecht over zijn gegaan op naam van een van de kinderen. Wellicht is het graf al in 1973 overgeschreven op naam van de in maart overleden dochter/zus. Wellicht is het graf destijds eerst op naam van een ander kind overgeschreven en heeft na diens overlijden de in maart overleden zus het grafrecht overgenomen.

Als de zus het grafrecht had, kon zij inderdaad volgens de regels van de gemeenten (en alle andere begraafplaatsen in Nederland) haar asbus in het graf laten bijzetten.
Na haar dood is het logisch dat haar dochter, de nicht, nu het grafrecht heeft gevraagd en gekregen.

Een gemeente hoeft geen toestemming te geven voor de plaatsing van een asbus in een graf. Als de beheersverordening van de begraafplaats die mogelijkheid kent en de rechthebbende van het graf wil dat, dan gebeurt het gewoon. De gemeente kan de bijzetting dan niet weigeren. Iets niet kunnen weigeren is iets anders dan toestemming geven.

Er is geen wettelijke verplichting voor een begraafplaats om overige familieleden van het overschrijven van een grafrecht in kennis te stellen. De administratie van een begraafplaats beschikt ook niet over namen en adressen van families. Bovendien, wat is een familie? Kinderen? Alle kleinkinderen? Broers en zussen van de overledenen? Hun kinderen of kleinkinderen? Waar begint het en waar houdt het op?
Een nieuwe rechthebbende kan er zelf andere familieleden van in kennis stellen. Maar die overige familieleden kunnen ook zelf bij de administratie van de begraafplaats naar het grafrecht informeren, natuurlijk.
Als belanghebbenden het weten, en het gaat om een gemeentelijke begraafplaats, dan kunnen zij binnen 6 weken na het overschrijven van het grafrecht daartegen een bezwaarschrift indienen. Wellicht is dat in het geval van de overschrijving van het graf op naam van de nicht nog mogelijk.

Ik zou echter niet weten wat de bezwaren zouden kunnen zijn tegen de overschrijving van het graf op naam van een van de kinderen, de in maart overleden zus, en nu op naam van haar dochter. De zus en de nicht hebben in beginsel evenveel recht als andere kinderen en kleinkinderen.

U schrijft het niet met zoveel woorden, maar misschien zou uw schoonmoeder er moeite mee hebben dat haar ouders niet meer met hun tweeën in hun graf liggen. Misschien zou zij tegen de bijzetting van de asbus en tegen de wijziging van het grafmonument geweest zijn. Bezwaar daartegen kan echter alleen succesvol zijn als aangetoond kan worden dat de ouders beslist niet gewenst zouden hebben dat later een van hun kinderen in het graf bijgezet zou worden; dan moet zoiets in een testament of codicil gestaan hebben. Daar hebt u echter niets over geschreven.

U vraagt: wat kunnen we nog doen? Wellicht is er nog bezwaar tegen de overschrijving mogelijk, als de 6-weken termijn nog niet om is. Maar ik zou niet weten wat voor inhoudelijk argument u tegen de overschrijving hebt. Ik heb in uw verhaal niets gelezen dat doorslaggevend zal kunnen zijn in een bezwarenprocedure. Er moet dan aangetoond worden dat dit tegen de wens van de overledenen was. Dat uw schoonmoeder het wellicht onplezierig vindt, is als argument waarschijnlijk niet zwaar genoeg.

Als uw schoonmoeder de instandhouding van het graf in de oude vorm erg belangrijk had gevonden, had zij zelf eerder het grafrecht kunnen verwerven, in principe al in 1973. Ook had zij direct na het overlijden van haar zus in maart om het grafrecht kunnen vragen. Misschien was zij dan wel eerder geweest dan de nicht en had zij het grafrecht gekregen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >