Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is rechthebbende; grafakte opvragen


26 februari 2019

Vraag nummer: 57407

Klopt het dat er officieel via de gemeente het grafrecht moet worden overgedragen? Kan ik via gemeente een akte opvragen als bewijs voor wie de rechthebbende is en wanneer dat is overgedragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja en nee. Een rechthebbende op een graf kan een grafrecht niet zelf overdragen aan een nieuwe rechthebbende, zoals een kind, een ander familielid of een stichting. De houder van de begraafplaats moet het grafrecht dan overdragen aan de nieuwe rechthebbende. Bij gemeenten gebeurt dat door een besluit van het college van burgemeester en wethouders. Bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen gebeurt dat door het aangaan van een overeenkomst van het bestuur van de begraafplaats met de nieuwe rechthebbende.

Dus niet elk grafrecht moet via de gemeente worden overgedragen. Alleen de grafrechten van graven op gemeentelijke begraafplaatsen.

Bij een gemeente gaat het niet om een (graf)akte, maar om een beschikking. Soms is een beschikking opgemaakt in de vorm van een grafakte, maar veel vaker ziet een beschikking er uit als een brief.

Een beschikking is een besluit waar bezwaar en beroep tegen mogelijk is (binnen bepaalde termijnen) en dat openbaar is. Iedereen die er een redelijk belang bij heeft, mag dus bij de gemeente een afschrift vragen van de beschikking die ten aanzien van het verlenen van een grafrecht is genomen. Als geweigerd wordt om een afschrift van het besluit te verstrekken, kan een bezwaarschrift worden ingediend.

Soms wordt wel eens gedacht door de administraties van begraafplaatsen dat zij geen gegevens mogen verstrekken over de personen die rechthebbende van een graf zijn. Maar bij gemeenten wordt dan vergeten dat er een wettelijk recht is om afschriften van beschikkingen te vragen.

Bij sommige niet-gemeentelijke begraafplaatsen wordt met een beroep op privacywetgeving geweigerd om te vertellen wie rechthebbende van een graf is of wat de inhoud van het grafrecht is. Dat lijkt mij twijfelachtig. De AVG zegt niet dat alles geheim is, alleen dat er toestemming moet zijn voor het verstrekken van gegevens. Maar dat is soms niet redelijk. Ik ken het geval van een man aan wie de begraafplaatshouder niet wil vertellen wie de rechthebbende van het graf van zijn vader is. Zijn stiefmoeder heeft vlak voor haar dood het graf over laten schrijven op naam van een (voor de man) onbekende derde. Mijn vingers zouden jeuken om hier een procedure of een rechtszaak over te beginnen, maar veel mensen zien op tegen het gedoe en vooral ook de kosten.

Als u van de gemeente een afschrift van de beschikking hebt gekregen, kunt u zien per wanneer aan wie het grafrecht is verstrekt.

Zie ook de vele vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >