Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Oneens aanstelling rechthebbende

7 november 2005

Vraag nummer: 4104 (oude nummer: 6821)

De situatie:
Mijn vader is hertrouwd.
Vader overlijdt vrouw blijft achter. Er wordt graf gekocht en betaald voor 20 jaar door vrouw ( 1/4 deel) en 3 kinderen vader ( betalen 3/4 deel). Vrouw overlijdt na 1 jaar. Grafsteen staat, maar nu de rechthebbende. Navraag: Dochter van vrouw staat bij gemeente als rechthebbende. Kinderen vader weten van niets. Willen zelf rechthebbende zijn. Hebben tenslotte ook graf gekocht. Kinderen vrouw hebben niets betaald, niets overlegd. Is er een mogelijkheid om dit rechthebbende over te laten schrijven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een grafrecht kan alleen worden overgeschreven wanneer de huidige rechthebbende daar de opdracht voor geeft of toestemming geeft. Als dat niet vrijwillig gaat, is er nagenoeg geen mogelijkheid om medewerking af te dwingen.

Inderdaad kan het in dit soort situaties gebeuren dat de kinderen van een overledene geen zeggenschap over een graf hebben. Maar anderzijds, als de 2e echtgenote ook in dit graf is begraven, hebben de kinderen van deze vrouw even veel bloedbanden met een overledene in dit graf als u met uw vader.
Als uw vader gewild had dat een van zijn kinderen de rechthebbenden van zijn graf zou zijn, had hij dit in een testament moeten neerleggen. Dan had u een stuk in handen gehad waar u iets mee gekund had.

Overigens had ook u onmiddellijk na het overlijden van de 2e rechthebbende formeel om overschrijving van het graf kunnen vragen. Dan had u het waarschijnlijk ook gekregen.

Zie vergelijkbare vragen in de sub/rubriek ´Graf overschrijven´ in de categorie Begraven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder