Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oneens aanstelling rechthebbende


7 november 2005

Vraag nummer: 4104  (oude nummer: 6821)

De situatie:
Mijn vader is hertrouwd.
Vader overlijdt vrouw blijft achter. Er wordt graf gekocht en betaald voor 20 jaar door vrouw ( 1/4 deel) en 3 kinderen vader ( betalen 3/4 deel). Vrouw overlijdt na 1 jaar. Grafsteen staat, maar nu de rechthebbende. Navraag: Dochter van vrouw staat bij gemeente als rechthebbende. Kinderen vader weten van niets. Willen zelf rechthebbende zijn. Hebben tenslotte ook graf gekocht. Kinderen vrouw hebben niets betaald, niets overlegd. Is er een mogelijkheid om dit rechthebbende over te laten schrijven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een grafrecht kan alleen worden overgeschreven wanneer de huidige rechthebbende daar de opdracht voor geeft of toestemming geeft. Als dat niet vrijwillig gaat, is er nagenoeg geen mogelijkheid om medewerking af te dwingen.

Inderdaad kan het in dit soort situaties gebeuren dat de kinderen van een overledene geen zeggenschap over een graf hebben. Maar anderzijds, als de 2e echtgenote ook in dit graf is begraven, hebben de kinderen van deze vrouw even veel bloedbanden met een overledene in dit graf als u met uw vader.
Als uw vader gewild had dat een van zijn kinderen de rechthebbenden van zijn graf zou zijn, had hij dit in een testament moeten neerleggen. Dan had u een stuk in handen gehad waar u iets mee gekund had.

Overigens had ook u onmiddellijk na het overlijden van de 2e rechthebbende formeel om overschrijving van het graf kunnen vragen. Dan had u het waarschijnlijk ook gekregen.

Zie vergelijkbare vragen in de sub/rubriek ┬┤Graf overschrijven┬┤ in de categorie Begraven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >