Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Laatste vrouw rechthebbende?


5 maart 2012

Vraag nummer: 27663

Een van onze rechthebbenden van een graf is overleden. In dat graf ligt zijn eerste vrouw.
Nu is deze overledene gecremeerd en wil gedeeltelijk bijgezet worden in het graf van zijn eerste vrouw. De rest van zijn as komt in een urnen graf.
Zijn laatste vrouw waarmee hij in gemeenschap van goederen getrouwd was, wil bij de notaris vaststellen dat zij nu de rechthebbende is ook van het graf van zijn eerste vrouw.
Mijn vraag aan u is; kan ik op papier aan de notaris bevestigen dat zij de rechthebbende is van het graf en het urnengraf. Ter informatie, de man had samen met zijn eerste vrouw kinderen welke geen kontact meer met hun hebben sinds zijn tweede huwelijk.
Ik zie met belangstelling uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet.
Frans van Hapert

Antwoord:

Geachte heer,

Van een begraafplaatshouder kan niet verlangd worden dat hij alle bloed- en aanverwanten van een overleden rechthebbende benadert met de vraag of zij wellicht belangstelling hebben in de grafrechten. Dat nog los van de vraag of een begraafplaatshouder weet of kan weten wie dat zijn.
Als een of meer nabestaanden belangstelling hebben, is het in de regel zo dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

Het kan zijn dat het beheersreglement van uw begraafplaats regels bevat voor het overschrijven van graven. Die moet u dan natuurlijk volgen.

Aan het erfrecht heb je meestal geen houvast als het gaat om het overschrijven van grafrechten, tenzij er slechts 1 erfgenaam is. Een grafrecht dat valt in de nalatenschap van een overledene (zoals hier het graf van de eerste echtgenote) komt in beginsel de erfgenamen toe. Maar een grafrecht kan slechts op naam van 1 persoon worden overgeschreven, zo staat gewoonlijk in het beheersreglement van een kerkhof.
Deze overledene had kinderen. Dat betekent dat niet alleen zijn tweede echtgenote, maar ook zijn kinderen uit het eerste huwelijk erfgenaam zijn. Omdat zij niet allemaal de grafrechten kunnen verwerven, geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Het wel of niet in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, heeft geen enkele betekenis voor de grafrechten.

Het is een beetje vreemd dat de tweede echtgenote nu via een notaris vraagt of zij de rechten op het graf van de eerste echtgenote (en een deel van de as van haar man) kan hebben. Zij kan het u immers gewoon zelf vragen. Ik zie geen enkel beletsel om haar die grafrechten te geven.

Zie vergelijkbare vragen over in de subrubiek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig


Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >