Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is het mogelijk zonder overleg met familieleden een graf van ouders te kopen?

14 november 2002

Vraag nummer: 1538 (oude nummer: 1901)

Thu, 14 Nov 2002 11:32

Geachte heer van der Putten,

Ik schrijf u deze mail namens mijn oma. Het zit namelijk zo. Mijn oma heeft een zus waar ze helaas niet al te best mee over weg kan. Hun vader is in 1951 overleden en begraven op een begraafplaats in de gemeente Rheden. Nu heeft haar zus afgelopen week te kennen gegeven dat ze het graf van "vaders" heeft gekocht. Mijn oma stond natuurlijk helemaal perplex. Nu is mijn vraag; kan dit zomaar? Had de zus van mijn oma zomaar dit graf kunnen kopen? Want nu komt het er dus op neer dat wanneer mijn oma komt te overlijden en in het graf bij haar vader wil liggen, zij haar zus om toestemming moet vragen; immers haar zus is eigenaar. Had de gemeente mijn oma niet moeten vragen of zij met de koop instemde? want zo komt het er dus op neer dat men zomaar eeb graf kan kopen zonder toestemming van familieleden!
Ik hoop dat u mij zo spoedig mogelijk een antwoord op mijn vraag kan mailen. Zodat we eventueel stappen kunnen ondernemen.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Hoogachtend,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik word soms een beetje treurig van sommige vragen. Want dan denk ik: had nu maar eerder nagedacht en eerder actie ondernomen. Zo ook in dit geval.

Als uw oma de wens had om bij haar vader begraven te worden, waarom heeft zij dan niet eerder stappen ondernomen om zich er van te verzekeren dat dit zou kunnen? Zij had dan waarschijnlijk zelf de grafrechten kunnen verwerven en dan was ze zeker geweest van haar plaatsje. Waarom dacht ze dat dit wel zou gebeuren, terwijl ze er geen zekerheid over had? Ze had het zelf eerder moeten regelen.

Uw oma en haar zus hebben en hadden even veel rechten op het graf, mag ik aannemen. Dan is het gewoon een kwestie van wie het eerste in actie komt.
De gemeente hoeft uw oma, noch iemand anders, te vragen of zij met het overschrijven van grafrechten instemt.
Ik neem aan dat de grafrechten eerst op naam stonden van iemand anders, die was overleden en dat het graf nu geen rechthebbende meer had. Anders kan de gemeente het graf niet aan iemands anders uitgeven. (Wel kan een rechthebbende het altijd op naam van een ander laten overschrijven, maar ik denk dat dit hier niet aan de orde was).
Bij overschrijving en verlenging van de grafrechten is het altijd een zaak van wie het eerste komt. Een gemeente hoeft niet te onderzoeken of er nog meer familieleden al of niet in leven zijn en wat die er van vinden. Dat is een nagenoeg onmogelijke zaak. De gemeente kent de familie niet en waar ligt dan de grens. Bij kinderen, bij kleinkinderen, mogen buitenechtelijke kinderen wel meepraten, adoptief kinderen, stiefkinderen? Noem maar op. En wat als Jantje of Pietje tegen is, gelden dan de meeste stemmen? Dat is een ondoenlijke zaak.
Als iemand vindt dat een ander ten onrechte een grafrecht heeft gekregen, kan hij of zij zich tot de rechter wenden en die moet dan maar beslissen. Maar je moet wel een verdraaid sterk verhaal hebben, om dan een grafuitgifte of overschrijving ongedaan te maken. In het geval dat 2 zussen het graf zouden willen hebben, zal een rechter echt niet zo snel voor de een of voor de ander kiezen, want ieder zal wel een goed verhaal hebben. En dat geldt voor de gemeente ook: die kan redelijkerwijs niet tussen familieleden kiezen. Daarom is het in dit soort zaken gewoon: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Ik zie geen mogelijkheden voor u(w oma) om stappen te ondernemen. Althans niet met kans op succes. Ze heeft door deze kwestie niet eerder zelf te regelen, de zaak laten lopen.
Nu zal ze inderdaad alleen met toestemming van haar zus in het graf begraven kunnen worden.
Maar de zaak is nog niet helemaal verloren, want de familie kan als geheel wellicht nog wat druk op die zus uitoefenen om daar toestemming voor te geven, zo die zou twijfelen. Wellicht wil de zus er ook zelf begraven worden en is er nog plaats voor 2 personen, of kan het graf geschud worden (waardoor uw overgrootvader dieper komt te liggen) en kan plaats voor 2 personen worden gemaakt.
Het zou dan helpen als de familie die zus niet vijandig benadert, maar met begrip, omdat zij mogelijk precies dezelfde wens heeft als uw oma. Als dat zo is, moet zij ook begrip voor de wens van uw oma kunnen opbrengen en is als oplossing mogelijk dat beiden t.z.t. daar begraven worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 november 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder