Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe krijg ik de grafrechten van mijn vriend op onze dochters naam?


16 november 2002

Vraag nummer: 1564  (oude nummer: 1928)

Tue Jun 5 17:39:04 2001

Ik heb 6 jaar samengewoond en we hebben 1 dochter mijn vriend is 11 maart door een misdrijf om het leven gekomen waar ik getuigen van was.
Mijn "schoonmoeder" met wie ik inmiddels niet meer praat heeft de grafrechten op haar naam staan zonder dat het is overlegd met mij.
Ik ging er eigenlijk vanuit dat het automatisch op mijn dochters naam zou komen omdat zij enig erfgename is. Ik heb inmiddels bezwaar aangetekend bij de gemeente namens mijn dochter maar daar heb ik nog niets van gehoord.
Ik wil er desnoods mee naar de rechter stappen maar mijn vraag is maak ik kans dat de grafrechten worden overgeschreven op mijn dochters naam?
Met vriendelijke groeten

(naam bekend)

Antwoord:

Geachte mevrouw,
Alleerst nog gecondoleerd met het verlies van uw vriend. Het is nog kort geleden.
Of het mogelijk is om het graf op naam van uw dochter te krijgen, kan ik zo niet zeggen.Als uw dochter nog minderjarig is, kan het sowieso niet. Een minderjarige kan een graf niet op naam krijgen, net zo min als dat een minderjarige (andere) contracten kan aangaan.
Als sprake is van een algemeen graf, is er helemaal niet zoiets als een 'graf op naam' krijgen. Een algemeen graf staat op niemands naam. Dat kan alleen bij een eigen graf of een familiegraf.Op wiens naam een graf komt, is meestal een kwestie van wie het het eerste regelt en van wie de begrafenis regelt. Als u de begrafenis geregeld hebt en de uitvaartondernemer uit uw naam een graf heeft besteld, zou het logisch zijn dat u de grafrechten krijgt. Als uw schoonmoeder de begrafenis geregeld heeft, is het logisch dat het graf op haar naam komt. Grafrechten zijn niet zo maar even te wijzigen. Het gaat om een overeenkomst tussen degene die de begrafenis regelt en het graf bestelt, en de begraafplaats. Een derde heeft daar in principe niets mee te maken, ook al is het een familielid of erfgenaam. Het gaat om het 'contract' (ook al spreek je bij een gemeente niet van een contract; de overheid gaat geen contracten aan over graven, maar geeft een graf uit. Inhoudelijk is het hetzelfde).Als u de begrafenis geregeld hebt en de uitvaartondernemer uit uw naam handelde, maakt u nog een kans om het graf - als het een eigen graf is - op uw naam te krijgen. Als dat niet het geval is, en uw schoonmoeder geeft de grafrechten niet uit handen, dan is er niets aan te doen. Ook niet via de rechter. Het enige wat u dan kunt doen is bij de gemeente een brief neerleggen, dat als uw schoonmoeder ooit afstand doet van het graf, de gemeente u of uw dochter benadert om het voort te zetten.Helaas kan ik u niet beter berichten.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >