Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten van gescheiden ouders (wie is na overlijden rechthebbend?)


28 februari 2005

Vraag nummer: 3723  (oude nummer: 5672)

Kind is overleden Enkel graf. Grafrecht wordt op naam familie gezet. Ouders scheiden. Daarna komt de moeder te overlijden. Het is haar wens in het graf van haar overleden kind te worden begraven. Dit gaat, graf wordt op deze begraafplaats altijd dubbeldiep gegraven. Ex partner heeft geen bezwaar tegen bijbegraven. De andere kinderen vragen het grafrecht aan en betalen. Wie is nu rechthebbende op het graf: de vader die mee heeft betaald na het overlijden van zijn zoon én de andere kinderen voor het deel van hun moeder ?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is zeer onverstandig en bij de meeste begraafplaatsen onmogelijk om een graf op naam van 'de familie' te zetten. Want wat is dan 'familie'? De ouders? Grootouders? Broers/zussen? Vooral als de ouders scheiden heb je vaak een groot probleem.
Stel dat het graf op naam van beide ouders stond. Als de een overlijdt, staat het graf alleen nog op naam van de langstlevende. Een andere persoon kan het 'deel' van de overleden moeder niet overnemen zonder toestemming van de vader. Dat is namelijk altijd het probleem als er meerdere rechthebbenden zijn: er kan alleen een besluit worden genomen als alle rechthebbenden samen het er over eens zijn. Anders niet.

Ik snap de opmerking niet dat de andere kinderen het grafrecht zouden aanvragen. Dat lijkt me onzin. De andere kinderen kúnnen helemaal geen grafrecht aanvragen. Het graf is toch al lang uitgegeven? Je kunt dezelfde grond niet 2 keer verkopen of verhuren. De man is nu enig rechthebbende.
Dat anderen betalen voor het begraven, verandert daar niets aan. En juridisch is het nogmaals verlenen van grafrecht volstrekt onmogelijk.

Een grafrecht is ook geen appartementsrecht zoals bij flats. Het kan niet zo zijn dat een deel of een laag van de ene persoon is en een deel van een ander. Wie een grafrecht heeft, beschikt over de ongeveer 2 vierkante meters dat een graf groot is. En dat beschikken over gaat in beginsel oneindig diep naar beneden en oneindig diep omhoog. Er is maar een rechthebbende, die beslist over alles wat er in het graf ligt en alles wat er boven op staat en ligt.

Kortom: mijns inzien kan het - als beide ouders rechthebbende waren - niet anders zijn dan dat alleen de vader rechthebbende is gebleven. Zonder zijjn toestemming kan geen andere persoon mede-rechthebbende worden. Maar normaal laat geen enkele begraafplaatshouder een tweede rechthebbende toe.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Graf overschrijven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >