Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overnemen nadat deze niet verlengd zijn


18 november 2011

Vraag nummer: 26735

Beste Heer van der putten.

Begrijp ik goed , dat als de voormalig rechthebbende van het graf zijn rechten niet verlengd , ik alleen maar naar het gemeentehuis hoef te gaan om daar aan te geven dat ik de rechten wil overnemen??? even op zijn jan-boeren-fluitjes gezegd?

Wij willen graag de rechten overnemen van het graf van mijn schoonvader maar omdat wij zelf geen contact meer hebben met mijn schoonmoeder is dit een pijnlijke kwestie,
Zij heeft het graf voor 10 jaar gehuurd en wil het laten ruimen.Wij vinden dat mijn schoonvader recht heeft op zijn rust en willen dit dus graag verlengen. Kan dit door naar de gemeente te gaan?

in afwachting van uw antwoord,
Met vriendelijke groet

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat begrijpt u goed. Als een rechthebbende de grafrechten niet verlengt, kan een ander de grafrechten overnemen. Zonder dat de (voormalige) rechthebbende (na de datum dat de rechten verlopen zijn) daar toestemming voor hoeft te geven. Je hoeft er dan ook geen 'gedoe' binnen de familie voor aan te gaan.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Graf overschrijven. Zoals de vragen Zustertwist over behoud graf ouders, Grafrechten verkrijgen (nadat een ander ze niet heeft verlengd) en Grafrecht overnemen (moeder wil graf van vader laten ruimen).

Maar zie ook Schoonmoeder wil graf schoonvader ruimen (tegen wens kind in)' en andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Echter, ik voorzie in uw geval een mogelijk probleem. U schrijft dat uw schoonmoeder het graf voor 10 jaar gehuurd heeft. Dan is het waarschijnlijk dat het gaat om een algemeen graf. Een algemeen graf kan niet verlengd worden. Zie de uitleg over de verschillende soorten graven in de Infotheek van deze site. Alleen een eigen of particulier graf kan verlengd worden. Maar dergelijke graven werden ongeveer tien jaar geleden alleen voor minstens 20 jaar uitgegeven. Algemene graven worden in de regel voor 10 jaar uitgegeven.

Wat dan wel zou kunnen, is dat uw schoonvader zou kunnen worden opgegraven en herbegraven in een nieuw eigen of particulier graf. Hoe het zit en wat de mogelijkheden zijn, kunt u navragen op het gemeentehuis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen


Of kijkersvragen zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >