Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overboeken; zus claimt rechten


27 augustus 2003

Vraag nummer: 2425  (oude nummer: 2971)

Misschien kunt u mij niet verder helpen, omdat mijn vraag ook met erfrecht te maken heeft. Maar misschien heeft u wel eens een dergelijke zaak bij de hand gehad.
Onlangs heeft er een begrafenis plaatsgevonden in een graf waarvan de rechthebbende al 20 jaar geleden was overleden. Niet is bekend of hij kinderen had. Deze hebben zich in ieder geval nooit bij ons (de begraafplaats) gemeld.
In overleg met de begrafenisondernemer en de familie voor zover die bekend was, is besloten de grafrechten op mevrouw X over te boeken. Dit is een schoonzus van de vroegere rechthebbende. Haar man (de broer van de vroegere rechth.) is toen begraven in het graf. Hij is begraven bij zijn ouders die al in het graf begraven lagen.
Nu meldt zich 2 maanden later een zuster van de vroegere rechthebbende (en dus ook een zuster van de meneer die onlangs is begraven), waarvan niemand wist dat zij uberhaupt nog leefde, ze was op een gegeven moment ook naar de USA verhuisd, en er was al jarenlang helemaal geen contact meer met haar. Zij stelt dat het altijd de bedoeling was dat zij in het graf begraven zou worden bij haar ouders.
Mogelijk wil deze zus een rechtzaak beginnen en alsnog de grafrechten proberen te krijgen en onze begraafplaats zo dwingen haar broer op te graven.
Maakt zij enige kans bij de rechtbank?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u meer antwoorden op vragen in de sub-rubriek ‘Graf overschrijven’ bekijkt, ziet u de heel simpele regel: wie het eerst komt, het eerst maalt. En ook dat overschrijving niets met erfrecht te maken heeft.

Er zijn soms wel begraafplaatsen die in hun verordening of reglement hebben staan dat een overschrijving na het overlijden van de rechthebbende alleen kan geschieden op grond van de schriftelijke instemming van alle erfgenamen, maar dat is een onverstandige regel. Die moet men meteen wijzigen. Ik ben er zeker van dat het in vele gevallen niet mogelijk is om zo’n bepaling uit te voeren. En ik denk ook dat het in de praktijk lang niet altijd zo gebeurt, ook al zou er zo’n regel zijn. Met grote aantallen erfgenamen is het bijna onmogelijk om ieders instemming op papier te krijgen. Maar dat terzijde, want de verordening van uw begraafplaats uit 1999 kent zo'n regel niet.

Het kan best dat zich nu na ongeveer 20 jaar een zuster van de vroegere rechthebbende meldt, maar zij is nu simpelweg te laat. Het kan ook best zijn dat het haar bedoeling was om in het graf van het ouders bijgezet te worden, maar dan had ze maar tijdig maatregelen moeten nemen en zelf tijdig om overschrijving van het graf moeten vragen. Dat ze dat niet gedaan heeft, is haar risico.
Ik meen dat het onder de door u beschreven omstandigheden volkomen terecht was dat de broer is bijbegraven en het graf op naam van diens vrouw is gezet.
Ik zou geen geldige reden weten waarom de zus uit de USA enige kans zou hebben bij een rechtszaak. En ook geen enkele reden waarom de stoffelijke resten van haar broer op- en herbegraven zouden moeten worden. Zelfs als zij bijvoorbeeld met een testament van haar ouders op de proppen zou komen, waarin zou staan dat zij in het graf bijgezet zou kunnen worden, dan heeft ze haar rechten door het tijdsverloop al lang verspeeld.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >