Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten na overlijden; gevolgen?


19 februari 2016

Vraag nummer: 45293

De broer van mijn schoonvader is in 2009 overleden en mijn schoonvader betaalde de grafrechten. Nu is mijn schoonvader in 2015 overleden en nu zegt de gemeente omdat het graf 10 jaar moet blijven, dat de rechten op mijn schoonmoeder overgeschreven moeten worden. Nu wil zij dit niet. Wat gaat of kan er dan gebeuren? Stel dat zij het wel op haar naam laat zetten en wel betaald en zij komt te overlijden, wat dan?
Hopende dat u voor mij hier een passend antwoord op heeft,
Verblijf ik met vriendelijke groet,
Ben Elfrink

Antwoord:

Geachte heer,

Als een graf na het overlijden van de rechthebbende (in dit geval uw schoonvader) niet op naam van een andere persoon wordt gezet binnen een voorgeschreven termijn (meestal 12 maanden) kan de gemeente de grafrechten vervallen verklaren. Dat staat nagenoeg overal in de beheersverordening voor de begraafplaatsen. Dan kan de grafsteen worden verwijderd en kan niemand meer bij worden begraven, stel dat daar ruimte voor zou zijn. In 2019 kan vervolgens ook de inhoud van het graf geruimd worden. Dat mag namelijk pas na 10 jaar grafrust, volgens de wet.

Als uw schoonmoeder of iemand anders de grafrechten op naam neemt, mag het graf blijven bestaan.

Als niemand in de familie grafrechten op naam wil hebben, is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl) altijd bereid op het graf op naam te nemen. Maar daar zijn dan wel kosten aan verbonden.

Ik begrijp de opmerking niet dat uw schoonmoeder betaalt; wat valt er te betalen? Uw schoonvader zal in 2009 alle kosten vooruit hebben moeten betalen. Dat is gebruikelijk bij een begraving. Uw schoonmoeder moet hooguit administratiekosten voor de overboeking betalen.

Als uw schoonmoeder op korte termijn overlijdt, gebeurt weer hetzelfde: binnen 12 maanden moet een nieuwe rechthebbende worden gevonden.
Statistisch gezien is het verstandiger om de grafrechten op naam van een lid van de jongere generatie te zetten. Bijvoorbeeld uw vrouw. Ook uw vrouw moet hooguit administratiekosten voor de overboeking betalen.
Ik kan mij voorstellen dat uw vrouw daar niet op zit te wachten. Maar ik zou het zien als een gebaar naar haar vader, die blijkbaar voor zijn broer een graf wenste.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >