Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten eeuwigdurend familiegraf te Veenendaal 2

20 januari 2009

Vraag nummer: 6098 (oude nummer: 12167)

Geachte heer van der Putten,

allereerst dank voor Uw antwoord.
Ik wil U de situatie iets preciezer schetsen, zodat we ook meer houvast hebben aan Uw antwoord.

De grafrechten waren eigendom van mijn schoonpa, die ook in het graf begraven ligt.
Hij heeft het in 1961 gekocht bij het overlijden van zijn dochtertje. Het is een eeuwigdurend familiegraf voor 3 personen.
Mijn schoonpa is 's avonds rond 18.00 overleden. Wij, mijn man (zoon van de overledene) en ik zijn toen laat in de avond weer naar huis gereden.
Toen wij de volgende dag om 12.00 weer in het huis van mijn schoonpa kwamen, was alles geregeld!
Zijn partner, waar hij geen geregistreerd partnerschap mee had en die ook niet in zijn testament vermeld staat als rechthebbende, heeft van de uitvaartverzorger toen de papieren gekregen om te ondertekenen.
Mijn man wist toen niet waar het om ging en waar zij voor getekend had. Daar kwam hij pas later achter.........
Er was dus niemand van de familie aanwezig en heeft de uitvaartverzorger zonder de rechthebben erfgenamen er over te informeren, de grafrechten overgedragen.
Mijn schoonpa ligt begraven op de Munnikenhof te Veenendaal.
Kunt U ons een weg wijzen om het terug te draaien?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer mevrouw,

Artikel 15 van de beheersverordening van de gemeentelijke begraafplaatsen stelt o.a.:
"Na het overlijden van de rechthebbende kan het eigen graf worden overgeschreven op naam van de echtgenoot of levenspartner dan wel een bloed- of aanverwant tot en met de derde graad, mits de aanvraag wordt gedaan binnen twee jaar na het overlijden."
Er is geen toestemming van erfgenamen nodig voor een overschrijving.
Het is volgens de beheersverordening volstrekt legitiem om de grafrechten over te schrijven op naam van de partner. Of er met de partner wel of geen geregistreerd partnerschap bestaat, er wel of geen samenlevingsovereenkomst is en of de partner wel of geen erfgenaam is, is niet relevant.

Ik zie geen mogelijkheid om deze overschrijving ongedaan te maken. Het is geheel conform de voorschriften en ook maatschappelijk gezien is het niet vreemd als een partner de rechten op het graf van de overleden partner krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder