Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gebrekkige overboeking van grafrechten.


2 februari 2002

Vraag nummer: 689  (oude nummer: 660)

Zowel van het graf van mijn grootvader als het graf van een oom is het grafrecht op mijn naam geboekt. Echter in het overboekingsdocument wordt mijn moeder als de vorige rechthebbende gekwalificeert terwijl de grafrechten niet van mijn grootvader resp. mijn oom op mijn moeder waren overgeschreven. Kan ik mij niettemin als rechthebbende van de twee graven beschouwen?

Jaap Peeters

Antwoord:

Geachte heer Peters,

Ja, als nu is vastgelegd dat de rechten op uw naam staan en u daar het schriftelijke bewijs van hebt, is het goed. Wie vóór u rechthebbende was of niet, is volstrekt niet relevant.
Er zijn nog (te) veel begraafplaatsen die soms een graf wel overboeken, maar de nieuwe rechthebbende geen nieuwe akte of ander document geven. Dát is een gebrekkige overboeking, want de wet eist dat er een schriftelijk stuk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Mag een begraafplaats de voorwaarden van een contract veranderen als het grafrecht wordt overgeschreven op naam van een ander? Soms willen begraafplaatsen bijvoorbeeld onderhoudsrechten gaan heffen als het contract wordt overgeschreven. Andere begraafplaatsen willen bij het overschrijven van het grafrecht kunnen verplichten dat er een ander monument wordt geplaatst. In deze film legt mr. W.G.H.M. van der Putten uit wat de mogelijkheden zijn:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >