Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dementerende rechthebbende


14 juni 2007

Vraag nummer: 4794  (oude nummer: 9303)

Eind vorig jaar heb ik een brief gestuurd aan een rechthebbende voor verlenging van grafrecht van het ouderlijk graf. Nu word ik benaderd door de broer van deze rechthebbende. Hij verteld dat zijn zus (rechthebbende van het graf) sinds vorig jaar is opgenomen in een verzorgingshuis. Mevrouw is dementerende en volgens de broer geestelijk niet meer in staat om stukken te ondertekenen en beslissingen te nemen. Volgens zijn zeggen, heeft hij de situatie met de rest van de familie besproken en zij zijn het dan ook met elkaar eens dat de rechten overgedragen kunnen worden aan de jongste zus. De grafrechten worden verlengd met 10 jaar. De broer heeft het formulier ondertekend en het adres van de ''nieuwe rechthebbende' vermeld. Mag ik de grafrechten aan de hand van deze informatie overschrijven of heb ik een verklaring nodig van arts of anderszins die de geestelijke 'toestand' van mevrouw onderschrijft?
Hoever moet je gaan?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik geloof zonder meer dat het verhaal van deze broer wel zal kloppen. Maar u mag er toch niets mee.
Als de rechthebbende dementerend is en geen beslissingen kan nemen en geen stukken kan ondertekenen, zal dat niet alleen in deze kwestie het geval zijn, maar in al haar zaken, bijvoorbeeld bankzaken. Er zal in zo'n geval een bewindvoerder moeten worden benoemd, lijkt mij. Zo'n bewindvoerder kan opdracht geven om een graf over te laten schrijven.

Een ander punt aan deze zaak is dat niet een broer kan aangeven dat het ouderlijk graf op naam kan worden gezet van de jongste zus; deze jongste zus moet er natuurlijk zelf voor tekenen.

Dus, u kan en mag het graf alleen overschrijven als er een opdracht komt van een persoon die juridisch bevoegd is om namens de rechthebbende op te treden. Nu lok je zo een beetje uit dat de familie dan de dementerende zus 'dwingt' om een kruisje te zetten, bij wijze van spreken. En deze familie is zo netjes om dat niet te doen en wordt er nu door voor een probleem geplaatst. Maar u mag het niet.
Het probleem wordt echter door de familie zelf veroorzaakt, omdat ze niet regelen wat ze in zo'n geval moeten regelen, namelijk een bewindvoerder laten aanwijzen.

Een andere 'oplossing' is misschien gewoon even te wachten. Als de termijn van het graf verstrijkt en de rechthebbende zelf geen verlenging regelt, dan kan direct na het verstrijken van de termijn het graf worden uitgegeven aan een persoon die het dan wil hebben, de jongste zus. Dan krijg je toch wat iedereen wenst, maar hoeft de gemeente geen dingen te doen die ze niet mag doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >