Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie moeten we als rechthebbende beschouwen?


14 juni 2007

Vraag nummer: 4800  (oude nummer: 9319)

Geachte heer Van der Putten,

We hebben de volgende vraag aan u:
Als een rechthebbende van een familiegraf komt te overlijden, wie moeten we dan als rechthebbende beschouwen?

De overleden rechthebbende wordt niet in het betreffende graf begraven.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

XY

Administratie RK begraafplaats Z

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de rechthebbende op een graf is overleden, kunt u niet 'automatisch' iemand anders als rechthebbende beschouwen. Een opvolger moet zich zelf als belangstellende melden, of nabestaanden moeten aangeschreven worden met de vraag wie rechthebbende wil worden. Want het recht op een graf brengt ook verplichtingen met zich mee en het kan niet zo zijn dat iemand ongevraagd verplichtingen in de schoenen worden geschoven. Een opvolgende rechthebbende moet er voor tekenen de rechten en verplichtingen op zich te nemen en te weten dat hij of zij zich aan de voorwaarden van het beheersreglement moet houden.

Althans, als het goed is, hebt u een beheersreglement voor uw begraafplaats. In zo'n reglement staat gewoonlijk dat de rechten op een graf in eerste instantie op naaste familie kunnen worden overgeschreven. Als één naast familielid zich meldt, kan de zaak snel geregeld worden. Als meerdere familieleden zich melden, geldt simpelweg wie het eerst komt, het eerst maalt. Ook dan kan de zaak snel geregeld worden, natuurlijk.

Als u niet over namen en adressen van nabestaanden beschikt, kunt u een bordje bij het graf plaatsen met een oproep om contact op te nemen met de administratie van de begraafplaats.

Of de overledene rechthebbende wel of niet in het betreffende graf begraven is, maakt op zich geen verschil.
Wel is het zo dat ik altijd adviseer om in het reglement een bepaling op te nemen dat áls de rechthebbende overleden is en in het betreffende graf begraven moet worden, zich éérst een opvolgende rechthebbende moet melden. Formeel is dat nodig omdat wanneer de rechthebbende overleden is, niemand toestemming kan geven om hem in dat graf te begraven. En feitelijk is het praktisch omdat de nabestaanden bij het regelen van de uitvaart meteen deze kwestie kunnen bespreken en oplossen. Wat ook voorkomt dat u later nog een speurtocht naar nabestaanden moet ondernemen.
In jaargang 2002 van het vakblad De Begraafplaats staat meen ik ook een voorbeeld van een dergelijke bepaling in het reglement. En u kunt ook in de sub-rubriek 'Verordening / reglement' een voorbeeld vinden (vraag 2094)http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&scat=96&id=2094&pid=1 en wel artikel X lid 2.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >