Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wens van de overledene (niemand in graf bij begraven)


30 maart 2010

Vraag nummer: 7479  (oude nummer: 15596)

Vader ligt in een dubbel diep graf begraven. Wens van vader is dat er niemand bijbegraven wordt. De dochter respecteert deze wens en wil daar zorg voor dragen. De dochter is rechthebbende van het graf. Maar wat als de dochter komt te overlijden of de rechten van het graf opzegt. Dan kunnen dus de broers de rechten overnemen en dus ook iemand laten bijbegraven? Kan zij de wens van haar vader eventueel laten vastleggen in een notariële verklaring, zodat de wens van haar vader gerespecteerd blijft? Of wat is er nog meer mogelijk? Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Inderdaad is het zo dat als de dochter komt te overlijden of de rechten van het graf opzegt, anderen de rechten overnemen en dus ook iemand laten bijbegraven.

Een notariële verklaring is geen oplossing. Want op het nakomen van deze verklaring houdt niemand toezicht en er staat geen sanctie op het niet nakomen. Een nieuwe rechthebbende is er niet aan gebonden en de begraafplaatshouder is er niet aan gebonden.

De enige goede oplossing is als het grafrecht wordt toevertrouwd aan een rechthebbende die de wens van de overledene zeker respecteert en die niet komt te overlijden en het grafrecht niet overdraagt.
Speciaal voor dit soort situaties is er de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Deze neemt een graf op naam en zorgt dat er met een graf gebeurt of niet gebeurt wat men wil. Men moet dat liefst bij leven regelen, dan kan men precies de afspraken maken die men wenst. Als iemand overleden is, is het maar de vraag wat diens erfgenamen doen, ook als het in een testament staat; niemand controleert de uitvoering. Dat moet men dus voordien regelen.
Qua kosten moet u bij Grafzorg denken aan een bedrag van ongeveer € 150,-. Alleen als men eventueel wil dat de grafrechten nog verlengd worden of dat het monument nog eens wordt opgeknapt of onderhouden, komen er kosten bij.
Ter vergelijking: een testament kost ongeveer € 450,- en een verklaring van erfrecht of executele, nodig om het testament uit te voeren, kosten
eveneens ongeveer € 450,-.

Vergelijk vraag 14757: 'Opdrachtbrief bestemming graf na overlijden'in de subrubriek Eigen graf, particulier graf of familiegraf van de rubriek Begraven.
http://www.uitvaart.nl/advies_juridisch_1_14757.html

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE