Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Stichting als rechthebbende

2 februari 2005

Vraag nummer: 3650 (oude nummer: 5510)

Geachte mr. Van der Putten,
U heeft eerder advies gegeven over de complicaties bij het overschrijven van grafrechten op naam van "de erven". Deze zijn mij geheel duidelijk. Nu is mijn vraag of bij het overschrijven van grafrechten op naam van een "stichting" hierbij hetzelfde van toepassing is, of gelden er voor stichtingen andere bepalingen. Het betreft hier een groepje graven van 8 stuks waarvan alle rechten voor eeuwig zijn afgekocht. Het is de bedoeling van deze stichting de kosten van onderhoud aan de grafmonumenten hierin onder te brengen. Men wil echter in de toekomst nog wel gebruik maken van deze graven voor bijzettingen.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord, en met vriendelijke groet R. van Looij.
Gemeentelijke Begraafplaats Alkmaar.

Antwoord:

Geachte heer Van Looij,

Met een stichting heb je nooit hetzelfde probleem als met 'de erven', omdat de stichting één (rechts)persoon is, die niet mer zichzelf ruzie kan krijgen. Misschien wel binnen het bestuur, maar daar hebt u niets mee te maken; alleen een brief van de secretaris is relevant. Het probleem met 'de erven' is dat meerdere (natuurlijke en rechts)personen wel onderling van mening kunnen verschillen en u dan niet weet wiens mening de doorslag geeft. Nou ja, u weet het wel, want met afwijkende meningen kun je dan niets. Ook de meerderheid kan niets, alleen als alleen samen hetzelfde besluiten kun je iets. Dat is het probleem van 'de erven': men kan alleen samen en 1 dwarsligger kan de hele zaak blijven blokkeren. Daardoor is vaak ook de afhandeling van erfenissen een lijdensweg.

Bij een stichting is ook nog relevant wat statutair de doelstelling van de stichting is. Als dat een soort familiestichting is om deze graven te onderhouden, zie ik geen enkel probleem. Op wel meer gemeentelijke en kerkelijke begraafplaatsen hebben van oudsher stichtingen het beheer over graven.
Een stichting kan alleen 'leeglopen': het geld raakt op of er is niemand meer die bestuurslid wil zijn. Maar dat is hetzelfde risico als met een mens: ook daar kan het geld opraken en ook die kan soms geen opvolger vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder