deze vraag. Hoe kan een begraafplaatshouder voorkomen dat hij met zulke kosten blijft zitten?. Rechthebb" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende onbekend en kosten van graven 2


17 augustus 2016

Vraag nummer: 47021

Met veel belangstelling en zorg las ik deze vraag. Hoe kan een begraafplaatshouder voorkomen dat hij met zulke kosten blijft zitten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een begraafplaatshouder moet er dus voor zorgen om na het overlijden van de rechthebbende zo snel mogelijk een nieuwe rechthebbende te krijgen.
Ik adviseer daarom al decennia om als een rechthebbende in zijn of haar 'eigen' graf bijgezet moet worden, dit alleen te doen als er onmiddellijk een nieuwe rechthebbende is. En dit uiteraard in het beheersreglement of de beheersverordening vast te leggen. In de praktijk lukt dit in 99% van de gevallen ook.

Voorts om, als de rechthebbende overleden is, actief een nieuwe rechthebbende te werven door een bordje bij het graf te plaatsen met het verzoek contact op te nemen met de administratie. Als in een wat kleinere gemeenschap bekend is wie directe nabestaanden zijn, kunnen die ook aangeschreven worden met de waarschuwing dat de grafrechten vervallen als er geen nieuwe rechthebbende komt.

Als er geen nieuwe rechthebbende gevonden wordt, adviseer ik om de grafrechten inderdaad vervallen te verklaren. Dan kan namelijk ook het grafmonument (tijdelijk) verwijderd worden. Dan heb je een duidelijk signaal dat er iets niet klopt met het graf. Dat kan sommige mensen ook wakker schudden en doen besluiten om alsnog rechthebbende te worden.

Men kan echter niemand dwingen om rechthebbende te worden. Als niemand de verantwoordelijkheid wil nemen, houdt het op. Maar dat heeft wel gevolgen, namelijk dat het grafmonument geruimd kan worden en het hele graf geruimd kan worden als er langer dan 10 jaar geleden in het graf begraven is. Een begraafplaats moet dan zien als een vorm van bedrijfsrisico.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >