Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechthebbende onbekend en kosten van graven 1

16 augustus 2016

Vraag nummer: 47020

Hallo mr van der Putten

Onlangs een brief gehad van de gemeente het Bildt betreffende gebruikersrecht van graven.
Betreft drie graven waar de laatst begravene de rechten had op de graven , de laatst begravene was op 13-03-1999 en er is betaald voor onderhouds recht tot 31-12-2011.
Daar er verder geen rechthebbende is probeert de gemeente de kosten vanaf 2011 tot op heden te verhalen bij ondergetekende en of een afstandsverklaring, overboeking of verlenging te regelen waar ook de nodige kosten bij komen.
Wie draait nu op voor de kosten onderhoud?
Wie draait op voor de kosten eventuele ruiming?

Graag antwoord op deze vragen.

Met vriendelijke groet A.Bouma.

Antwoord:

Geachte heer,

De houder van een begraafplaats, zoals de gemeente, kan de kosten van een graf zoals verlenging en onderhoud, alleen verhalen op de rechthebbende. Als er geen rechthebbende op het graf is, kan de gemeente de kosten niet verhalen op familie of vrienden of erfgenamen van de laatste rechthebbende.

Als de laatste rechthebbende van deze graven in 1999 in een van de 3 graven begraven was, had de gemeente de grafrechten na 6 maanden na het overlijden (c.q. niet-overschrijven van de graven) vervallen kunnen verklaren. Het graf waar in 1999 begraven was, had dan in 2009 geruimd kunnen worden. De andere graven vermoedelijk eerder.

Wie opdraait voor de kosten van onderhoud en een ruiming? De gemeente, want zij kan die kosten op niemand verhalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder