Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nieuwe kosten aan een graf dat verhuurd is voor onbepaalde tijd

13 november 2012

Vraag nummer: 32684

Beste meneer Van der Putten,

Vanwege het overlijden van mijn vader in 2007 ben ik sinds kort ingeschreven als rechthebbende van het graf van mijn opa en oma.

Nu heb ik een bericht ontvangen van de desbetreffende gemeente dat dat inhoud er geen kosten zijn voor gebruik van het graf, maar dat dit in de toekomst kan veranderen. Kan dit zomaar?
Mijn opa is is de jaren 60 daar begraven en oma bijgezet in 1992. Ik weet dat mijn vader mij altijd heeft gezegd dat wij hier 'nooit' meer voor hoeven te betalen. vandaar mijn vraag of de gemeente hier ineens wel huur voor mag gaan vragen?

Ik zie uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

S.Kai

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gemeente (of kerkelijke begraafplaatshouder) kan niet ineens kosten gaan vragen voor een graf dat voor onbepaalde tijd is uitgegeven.
Er is een voorbeeld dat het sinds ongeveer 10 jaar bij een gemeente wel is gebeurd. Daar is zijn rechtszaken over gevoerd en de rechtbank (en in hoger beroep het gerechtshof) oordeelde dat het in dat geval wel kon, omdat bij de uitgifte van het graf een voorbehoud was gemaakt.

Je zou daar uit kunnen concluderen dat geen gemeente of andere begraafplaatshouder het niet kan of mag, als geen voorbehoud is gemaakt.

Ik ken ook een gemeente die heeft besloten om voor graven voor onbepaalde tijd onderhoudskosten te gaan heffen, maar rechthebbenden op graven gaan die kwestie voorleggen aan de rechter.
Er is mogelijk sprake van rechtsongelijkheid, omdat gemeenten kosten kunnen opleggen in de vorm van een belasting, wat een bijzondere (niet-gemeentelijke) begraafplaatshouder niet kan. Terwijl er geen enkel verschil tussen de grafrechten op een gemeentelijke of een niet-gemeentelijke begraafplaats is.

Ik ben zelf bij deze gevallen betrokken geweest en heb o.a. geprobeerd om een principe-uitspraak aan het gerechtshof te ontlokken, maar die wilde daar niet op in gaan.

Het lastige van deze materie is dat de voorwaarden van utgifte van graven overal anders kunnen zijn, zodat het moeilijk is om een altijd geldende uitspraak te krijgen.

Naar mijn mening kan en mag het niet, maar als een gemeente meent het toch te kunnen doen, zal de rechter een oordeel moeten geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder