Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Niets meer van rechthebbende vernomen


19 januari 2017

Vraag nummer: 49115

Sinds 2000 zoeken wij de rechthebbende van een graf op onze begraafplaats maar tot nu toe nog niks vernomen. Graf is voor onbepaalde tijd. Nu heeft een nieuwe familie interesse in het graf omdat het naast het graf van hun ouders ligt. Mogen wij als begraafplaats dit graf, na 17 jaar, opnieuw uitgeven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u niet weet of de rechthebbende overleden is, mag u het graf niet aan niemand anders uitgeven. Nooit.

Ik ken voorbeelden van ernstige problemen toen een begraafplaats meende dat de rechthebbende op wiens naam een graf in de jaren '40 van de vorige eeuw was overgeschreven, waarschijnlijk wel overleden zou zijn en het graf aan een ver familielid uitgaf. Na ongeveer anderhalf jaar overleed de zoon van die nieuwe rechthebbende; hij werd in het graf begraven. Nog 2 jaar later meldden zich de kinderen van de man die in de jaren '40 als jonge man het graf op zijn naam had gekregen: vader was nu op hoge leeftijd overleden overleden en wenste in zijn eigen graf begraven te worden. Probleempje: daar lag nu de zoon van iemand anders. De zaak is zo opgelost dat de zoon op- en herbegraven is, de grafrechten van de eerste rechthebbende werden hersteld en die eerste rechthebbende daar begraven is. Maar dit soort 'oplossingen' wilt u niet meemaken. Er kwam een rechtszaak en heel veel gedoe aan te pas.
Dit overkwam een ervaren gerespecteerde beheerder, die echt niet zomaar wat aanrommelde. Het was voor mij een waarschuwing dat je altijd heel voorzichtig moet zijn en nooit zomaar moet aannemen dat iemand waarschijnlijk wel overleden zal zijn of geen belangstelling meer heeft.

Dat u nu toevallig niet weet waar de rechthebbende woont, is geen reden om een grafrecht te laten vervallen en het graf aan een ander te geven.

Alleen als zeker is dat de rechthebbende overleden moet zijn, bijvoorbeeld als de geboortedatum van de rechthebbende bekend is en die langer dan 115 jaar geleden is, dan mag u aannemen dat de rechthebbende overleden is. En mag u de grafrechten vervallen verklaren omdat het graf niet binnen een termijn van een jaar op naam van een ander is overgeschreven. Als dat althans een voorschrift in uw reglement is.

Sommige oude begraafplaatsen - ook in uw stad - kenden het systeem dat bij een graf voor onbepaalde tijd de rechthebbende om de 10 jaar zijn rechten moest bevestigen. Dat hield eigenlijk alleen maar in dat er eens in de 10 jaar contact moest zijn om te weten of die rechthebbende nog leefde. Dat leek bij de modernisering van de verordening een achterhaalde regeling, maar ik heb er sterk voor gepleit om die te handhaven. OOk voor uw begraafplaats zou een dergelijke regeling nuttig zijn geweest, omdat u dan niet voor de vraag zou staan die u vandaag stelde.
Als er dan geen contact was, zou u mogen constateren dat niet aan een voorschrift in het beheersreglement voldaan was. En dan zou het grafrecht vervallen verklaard kunnen worden. Maar u kunt dat voorschrift niet meer invoeren voor bestaande situaties, alleen voor nieuwe. Men kan in lopende overeenkomsten niet eenzijdig de voorwaarden veranderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >