Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Niet begraven en niet cremeren, wat dan? (grafkelder, mausoleum)


26 maart 2003

Vraag nummer: 2118  (oude nummer: 2516)

Wed, 26 Mar 2003 09:39

Tot ons wendt zich een mevrouw die uitlegt absoluut niet begraven of gecremeerd te willen worden. Kern: zij wil boven de aarde blijven en niet erin.
Zij verwijst naar de constructie Pim Fortuyn (bouw graftombe met daarin kist). Wat zijn nu in Nederland en sec in onze gemeente de mogelijkheden?
Graag uw advies.
Afdeling Publieks- en Wijkzaken
Gemeente Etten-Leur
Frank Stroop.

Antwoord:

Geachte heer Stroop,

Er zijn geen andere mogelijkheden dan begraven of cremeren, afgezien van het ter beschikking stellen van een lichaam aan de wetenschap.
Maar ik begrijp uit uw verhaal dat deze mevrouw niet IN de aarde wil, maar de kist in een kelder wil laten bijzetten. Dat kan, dat is geen enkel bezwaar. Overigens is dat gewoon een vorm van begraven.

Nu is Pim Fortuyn bijgezet in een hele grote kelder, die in principe plaats biedt aan een stuk of 10 kisten. Waarom die kelder zo groot is, weet ik niet. Wellicht is er rekening mee gehouden dat ook andere leden van de familie of vrienden en bekenden daar worden bijgezet. Wellicht is de kelder alleen zo groot om een passende stevige fundering voor het grote brede monument te hebben. Wellicht is de kelder zo groot omdat de heer Fortuyn of zijn nabestaanden de idee van een klein keldertje letterlijk benauwend vonden. Dat weet ik niet. Maar in principe is zo'n grote kelder natuurlijk niet nodig. Een kleine kelder voor 1 of 2 personen kan natuurlijk ook. Het hangt er maar van af wat iemand voor kosten wil maken.

In principe kan op elke begraafplaats een kelder worden gemaakt. Een standaardkelder kan binnen een paar dagen, dus tussen het overlijden en de begrafenis in.
Maar, het is de vraag of een begraafplaats een kelder wil toestaan. Een kelder neemt soms wat meer plaats in beslag dan een standaardformaat graf. En hoe en op wiens kosten krijg je dat ding weer weg na afloop van het grafrecht? Veel begraafplaatsen beginnen er niet aan. Anderen zien er geen probleem in.

Het is wel een zaak om tijdig te regelen en in ieder geval de mogelijkheden uit te zoeken, om in het geval van een overlijden niet in een tijdklem te zitten.

Wat in uw gemeente de mogelijkheden zijn, weet ik niet. Ik denk dat u beter weet dan ik wat er op uw gemeentelijke begraafplaats wordt toegestaan. Sommige begraafplaatsen maken op verzoek wel uitzonderingen, maar ja, dat is een kwestie van tijdig beginnen om de mogelijkheden te bespreken.

Ik ken hier in de Randstad wel grote gemeentelijke begraafplaatsen die een kelder toestaan, zoals de bekende en sfeervolle De Nieuwe Ooster te Amsterdam. Ook een kelder van het formaat van de heer Fortuyn.
In het zuiden des lands ken ik alleen de Natuurbegraafplaats Bergerbos in Sint Odiliƫnberg mabij Roermond, die een kelder van dit formaat (of een kleiner formaat natuurlijk) zou toestaan. Maar zo'n groot formaat moet liefst wel tevoren worden aangelegd. Het hangt een beetje van de leeftijd van die mevrouw af, hoe je dat regelt. Als mevrouw al 90 is, kun je al een kelder gaan bouwen, want dan zal het redelijkerwijs geen tientallen jaren meer duren voor hij in gebruik wordt genomen. Maar als mevrouw 50 is, is het wel wat vroeg. Maar er kan nu al de afspraak worden gemaakt dat in principe een kelder kan. Mevrouw kan tijdelijk 1 of 2 maanden begraven worden in een klein keldertje, om daarna naar de grote kelder te verhuizen. Dat kan op meerdere begraafplaatsen in Nederland, zoals het bekende Westerveld waar de heer Fortuyn tijdelijk is bijgezet, en De Nieuwe Ooster (waar op dit moment de bekende generaal Van Heutz tijdelijk in een kleine kelder is begraven, omdat zijn mausoleum wordt verplaatst). Maar in het zuiden ook op Bergerbos; zie voor adresgegevens hun (in aanbouw zijnde) website www.natuurbegraafplaats.nl.

Maar misschien wil mevrouw liever een plaatsje in een muur met wandgraven. Die zijn er ook verschillende in het land. Ik kan en wil ze nu niet allemaal noemen (en ik ken ze ook niet allemaal).
Maar nadere gegevens over dit soort graven en ook een indicatie van kosten zijn verkrijgbaar bij de Stichting Grafzorg Nederland in Wassenaar (www.grafzorg.nl; tel. 070-5112808). Deze instelling heeft het meest complete plaatje van mogelijkheden. En kan er ook voor zorgen dat zo'n graf bijvoorbeeld 100 jaar of langer blijft bestaan, want een keldergraf neemt men meestal niet voor de standaardtermijn van 20 of 30 jaar. Men wil dan vaak ook niet dat het graf geroerd wordt. Dat is typisch een taak voor Grafzorg.

Kortom, in principe kan wat mevrouw wil. Het hangt dan van het kostenplaatje af, waar, in welke formaat en voor wat voor termijn. Dat kan Grafzorg samen met haar uitzoeken en berekenen.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 maart 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >