Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Meerdere kisten boven elkaar; misleiding nabestaanden?

24 maart 2009

Vraag nummer: 6332 (oude nummer: 12622)

Geachte heer,

In onze familie heeft zich een voorval gedaan. Twaalf jaar geleden is de broer van mijn man overleden. Hij is begraven en op die plaats is een gedenk-steen aangelegd. Nu heb ik vernomen dat de hij eigenlijk in een "tweede laag" ligt, hetgeen zou betekenen dat er iemand anders (een vreemde) boven hem kan worden begraven. Ik vraag mij af of dat zomaar kan? En hoe moet ik dit dan zien? Als er iemand anders boven hem wordt begraven, waar wordt dan de gedenk-steen van die andere persoon geplaatst? Er is toch geen ruimte meer? En worden dan de nabestaanden misleid over de ligging van de kist?

Bij voorbaat mijn dank voor uw hulp.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet hoe het zit. Er zijn twee soorten graven, namelijk algemene graven en eigen graven.
Bij eigen graven bepaalt de 'eigenaar' van het graf (de rechthebbende) wie er nog in een graf begraven kan worden.
Bij algemene graven beslist de houder van de begraafplaats wie er bij elkaar begraven wordt. Dat zijn mensen die niets met elkaar te maken hebben.
Bij algemene graven kunnen normaal gesproken geen grote gedenkstenen geplaatst worden. Omdat, zoals u zelf ook al schrijft, er voor iemand anders die in dat graf komt er ook een plekje voor een (klein) gedenkteken moet zijn.

Maar... een en ander kan natuurlijk niet 'zomaar'. Bij het begraven van uw zwager zal zeker besproken zijn in wat voor soort graf hij begraven zou worden en wat de consequenties zijn.
Het verschil tussen een algemeen graf en een eigen graf is groot, net zo groot als tussen een huurflatje met appartementen voor verschillende huurders, en een eigen huis. Over het eigen huis ben je eigen baas. Bij de flat beslis je niet over wie er nog een appartement mag huren.

Ik zou als ik u was eerst maar eens bij de administratie van de begraafplaats informeren om wat voor soort graf het gaat. In een eigen graf kan nooit een vreemde bijbegraven worden. Als het een algemeen graf is, kunt u vervolgens de persoon binnen de familie die dit graf geregeld heeft, aankijken. Want die heeft dan die keus gemaakt. De begraafplaats beslist zoiets niet, de uitvaartverzorger ook niet.

Zie voor de verschillen tussen een algemeen graf en een eigen graf de overige informatie op deze site.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder