Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunnen wij grafrecht moeder (nu van stiefvader) in handen krijgen?


9 oktober 2003

Vraag nummer: 2535  (oude nummer: 3170)

onze moeder is 12 jaar geleden hertrouwd op huwelijkse voorwaarden en 9 jaar geleden overleden. de zoon van mijn stiefvader en wij hebben een goede band alleen onze stiefvader laat niets meer van zich horen. nu willen wij graag weten wat voor ons de mogelijkheden zijn. kunnen wij zelf het grafrecht in handen krijgen en daar ook eventueel zijn naam uit laten verwijderen. en als hij overlijdt wat gebeurt er dan met de dierbare dinge van haar gaan die naar zijn familie?
er hangen al wel wat dierbare dingen bij mijn broer in huis, kan daar dan ook nog aanspraak op gemaakt worden? kan dit opgelost worden als hij afstand tekent?
ja heel wat vragen maar voor ons heel belangrijk omdat we bang zijn dat als hij helemaal niets meer van zich laat horen we straks haar graf ook nog kwijt zijn.

ik hoop op een reactie van u zodat dit voor ons duidelijk is en we weten wat we kunnen doen.

bijvoorbaat dank

vriendelijk groeten ook namens mijn broer en zusjes

miranda smits

Antwoord:

Geachte mevrouw Smits,

Ik neem aan dat het grafrecht nu in handen is van uw stiefvader. U kunt het grafrecht alleen in handen krijgen, als uw stiefvader het op uw naam laat overschrijven. Maar – objectief gezien – waarom zou hij dat doen? Het is dan wel het graf van uw moeder, maar het is óók het graf van zijn vrouw. De kans is reëel dat hij er later ook bij begraven wil worden. En als dat zo is, waarom zou uw stiefvader dan afstand doen?
U kunt het natuurlijk altijd vragen, maar ik voel al aan dat u zelf de kans op een positief antwoord niet hoog inschat.
U kunt in elk geval niet buiten uw stiefvader om het graf in handen krijgen.

Een andere situatie ontstaat, als het grafrecht zou verlopen. Ik schat in dat het gaat om een eigen graf. De kans is groot dat dit voor 20 jaar is uitgegeven, want dat is de standaardtermijn. Soms wordt ook 30 jaar gehanteerd en een enkele keer ook andere termijnen. Uw stiefvader heeft de mogelijkheid om over 11 jaar het grafrecht te verlengen. Als hij daar om welke reden dan ook geen gebruik van zou maken, dan vervalt het grafrecht. Op dat moment kunt u de houder van de begraafplaats vragen om het graf aan u uit te geven. Dan is geen medewerking van uw stiefvader meer vereist.
Zie diverse vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Graf overschrijven.

Wat de ‘dierbare spullen’ van uw moeder betreft en wat daar later mee gebeuren kan, kunt u beter dit deel van uw vraag herhalen in de notariële adviesrubriek van deze site. Erfrecht behandel ik niet meer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >