Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten (nieuwe) rechthebbende bij niet betalen van de rekening voor begraven


26 oktober 2015

Vraag nummer: 44063

Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een vraag over het wel of niet overgaan van de betalingsverplichting in volgende situatie:

Een rechthebbende op een graf betaalt de kosten voor het begraven niet.
De gemeente wil de grafrechten vervallen verklaren op grond van artikel 18 van onze verordening, waarin een artikel staat dat als er niet wordt betaald het college het grafrecht vervallen kan verklaren.

Stel dat dit gebeurt, en er komt een ander persoon die zegt dat hij rechthebbende op het graf wil zijn. Krijgt hij dan ook de rekening van het begraven of moet de gemeente dat zien als een post "niet te innen", omdat die kosten met het 1e vervallen verklaren ook zijn vervallen?

Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord omdat in het laatste geval dit een mooie truc zou kunnen zijn om onder de begraafkosten uit te kunnen komen.

Met vriendelijke groet,
J. Streefkerk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de gemeente het grafrecht vervallen verklaart, betekent dat niet dat de (voormalige) rechthebbende van zijn betalingsverplichting verlost is. Die openstaande rekening mag nog gewoon geïnd worden! Er kan o.a. beslag worden gelegd op loon of uitkering.

Als het grafrecht vervallen is, is de gemeente vrij om het graf weer aan een andere persoon uit te geven. Die andere persoon is niet verplicht om kosten die door een vorige rechthebbende gemaakt zijn, voor zijn rekening te nemen. Dus die kunt u niet zomaar de niet betaalde rekening voor het begraven voorschotelen.

Ik schreef 'de gemeente is vrij'. Dat betekent ook dat de gemeente niet verplicht is om het graf aan een andere nabestaande uit te geven. Als een andere nabestaande echter vrijwillig aanbiedt om openstaande kosten van de eerste rechthebbende te betalen, dan kan de gemeente genegen zijn om hem of haar de grafrechten te geven.
Anders gezegd: de gemeente kan niemand tegen diens wil de rekening van een ander laten betalen. Maar de gemeente kan wel afspreken dat als een ander vrijwillig de openstaande kosten betaalt, de gemeente de grafrechten geeft.

De bedoeling van het vervallen verklaren van de grafrechten is o.a. om een sociale druk op de wanbetaler te leggen. Als er geen grafrechten op het graf rusten, mag er ook geen grafsteen op worden geplaatst. Als er geen grafmonument staat, roept dat vaak vragen op van familie en bekenden. Dat kan druk op de rechthebbende leggen om toch te betalen.
Als de rechthebbende door omstandigheden (werkloos, ziek, scheiding etc.) geen geld heeft om e.e.a. netjes af te handelen, kan dit druk op andere nabestaanden leggen om samen toch een oplossing voor dit probleem te zoeken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: is de familie verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >