Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoever reiken de rechten van een rechthebbende?

9 september 2005

Vraag nummer: 4006 (oude nummer: 6414)

In 1986 zijn beide ouders overleden en begraven in een gezamenlijk graf (geen familiegraf!).
Met de familie is overeengekomen dat dit het ouderlijk graf betreft en ook moet blijven.
Mijn broer (broer 1) heeft zich toentertijd aangeboden als rechthebbende van het graf.

Inmiddels is er al geruime tijd geen contact meer in de familie onderling ivm. meningsverschillen.

Recentelijk is een ander overleden, in dit geval een broer (broer 2). Na een bezoek aan het kerkhof vandaag zie ik tot mijn grote schrik dat het graf van mijn ouders is geopend en de urn van de recentelijk overleden broer (broer 2) is bijgezet. Daarnaast zijn er verandering aan het graf aangebracht.

Hierover is de familie niet in kennis gesteld en is ook nooit toestemming voor gegeven c.q. afspraken over gemaakt!
Ik heb vernomen dat de rechthebbende (broer 1) in deze zaak volledig op eigen houtje heeft gehandeld. Heeft hij hiertoe het recht?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, de rechthebbende op een graf mag juridisch en wettelijk zelf en zelfstandig beslissen of hij een asbus in het graf bij laat plaatsen.
Of dat dit spoort met de interne familie-afspraken is een ander verhaal.

Overigens, u schrijft dat het gaat om een gezamenlijk graf en nadrukkelijk dat het geen familiegraf is, maar dat is hetzelfde.
Je hebt in Nederland 2 soorten graven: het graf 'met een uitsluitend grafrecht' zoals dat wettelijk heet en het algemene graf waarin men met vreemden samen begraven wordt. Een graf met een uitsluitend grafrecht heeft een rechthebbende. Of het nu in de dagelijkse praktijk eigen graf of gezamenlijk graf of familiegraf of koopgraf of gereserveerd graf of bijzonder graf of nog iets anders wordt genoemd, maakt geen verschil. Lokaal zijn er veel verschillende benamingen voor hetzelfde.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.