Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Heb ik als rechthebbende een grafakte nodig?

22 oktober 2016

Vraag nummer: 47874

Mijn moeder is xx-xx-201x overleden en de tenaamstelling van het graf, waar ook mijn vader in ligt, staat op mijn naam. Volgens de directeur van de begraafplaats ben ik de rechthebbende en bepaal ik alleen wat er wel of niet met het graf gebeurt en niemand anders.
Van de tenaamstelling heb ik een bevestiging gekregen, maar heb ik nog geen grafakte. Heb ik die nodig? Zoja, hoe vraag ik die aan?
Vooral mijn halfbroer, wel zijn moeder - vader niet - maakt de grootste ruzie over het graf en claimt een gedeelte van het graf. Dat liep gisteren zo hoog op dat hij met mij op de vuist wilde gaan en de nodige bedreigingen heeft geuit richting mij. Uiteraard heb ik mij hier niet toe laten verleiden, ondanks alle onzin wat hij zei en mijn vader, onze kinderen en zelfs onze moeder bij het graf.
Ik hoop dat U mij kunt helpen in deze kwestie door meer duidelijkheid hierin te verschaffen

Met vriendelijk groeten,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Vanwege privacy heb ik uw naam, woonplaats en de datum van overlijden van uw moeder verwijderd.

Als u een schriftelijke bevestiging hebt dat u de rechthebbende van het graf bent, hebt u geen grafakte nodig. U moet wel een schriftelijk stuk met tekst hebben. Geen kwitantie of zo.

Als het om een niet-gemeentelijke begraafplaats gaat, heeft eigenlijk niet u, maar de houder van de begraafplaats een grafakte of overeenkomst nodig. Want als u een brief of verklaring hebt dat u rechthebbende bent, dan is uw zeggenschap wel afgedekt. Maar de begraafplaats heeft geen sluitend bewijs dat u instemt met de rechten en plichten die aan het hebben van een grafrecht verbonden zijn. Dat heeft men pas als uw naam onder een wederkerige overeenkomst staat. Veel begraafplaatshouders denken hier veel te licht over. Maar dat is niet uw probleem.

Bij gemeentelijke begraafplaatsen ligt het overigens anders; die hebben geen overeenkomst nodig. Een eenzijdig besluit is daar ook bindend (denk maar aan vergunningen en belastingen).

Slechts 1 persoon kan rechthebbende van een graf zijn. Een broer of zus kan geen gedeelde zeggenschap van een graf krijgen.
In het verre verleden zijn er zo verschrikkelijk veel problemen geweest met mensen die samen rechthebbende waren, dat al honderd jaar lang geen enkele verstandige begraafplaats een graf op naam van meerdere personen samen zet. Vroeger hadden begraafplaatsen soms nog wel de neiging om uit een soort gemakszucht een graf op naam van 'de erven van...' te zetten (dan hoeven ze niet precies na te gaan wie rechthebbende wil zijn), maar ook dat soort tenaamstellingen is vaak een bron van ellende.
Ik zit toevallig vanmiddag voor komende week een zitting bij een rechtbank voor te bereiden, waar een gemeente in een ver verleden het graf op naam van 'de erven' zette.

Als uw halfbroer mede rechthebbende van het graf zou zijn, zou de onenigheid waarschijnlijk alleen maar groter in plaats van kleiner zijn. Er zou bijvoorbeeld niets met het grafmonument kunnen gebeuren als niet alle rechthebbenden samen akkoord waren.

Familieruzie is heel vervelend. Ik weet niet wat het onderliggende probleem is, maar ik hoop wel dat u samen een oplossing kunt bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder