Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Heb ik als rechthebbende een grafakte nodig?


22 oktober 2016

Vraag nummer: 47874

Mijn moeder is xx-xx-201x overleden en de tenaamstelling van het graf, waar ook mijn vader in ligt, staat op mijn naam. Volgens de directeur van de begraafplaats ben ik de rechthebbende en bepaal ik alleen wat er wel of niet met het graf gebeurt en niemand anders.
Van de tenaamstelling heb ik een bevestiging gekregen, maar heb ik nog geen grafakte. Heb ik die nodig? Zoja, hoe vraag ik die aan?
Vooral mijn halfbroer, wel zijn moeder - vader niet - maakt de grootste ruzie over het graf en claimt een gedeelte van het graf. Dat liep gisteren zo hoog op dat hij met mij op de vuist wilde gaan en de nodige bedreigingen heeft geuit richting mij. Uiteraard heb ik mij hier niet toe laten verleiden, ondanks alle onzin wat hij zei en mijn vader, onze kinderen en zelfs onze moeder bij het graf.
Ik hoop dat U mij kunt helpen in deze kwestie door meer duidelijkheid hierin te verschaffen

Met vriendelijk groeten,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Vanwege privacy heb ik uw naam, woonplaats en de datum van overlijden van uw moeder verwijderd.

Als u een schriftelijke bevestiging hebt dat u de rechthebbende van het graf bent, hebt u geen grafakte nodig. U moet wel een schriftelijk stuk met tekst hebben. Geen kwitantie of zo.

Als het om een niet-gemeentelijke begraafplaats gaat, heeft eigenlijk niet u, maar de houder van de begraafplaats een grafakte of overeenkomst nodig. Want als u een brief of verklaring hebt dat u rechthebbende bent, dan is uw zeggenschap wel afgedekt. Maar de begraafplaats heeft geen sluitend bewijs dat u instemt met de rechten en plichten die aan het hebben van een grafrecht verbonden zijn. Dat heeft men pas als uw naam onder een wederkerige overeenkomst staat. Veel begraafplaatshouders denken hier veel te licht over. Maar dat is niet uw probleem.

Bij gemeentelijke begraafplaatsen ligt het overigens anders; die hebben geen overeenkomst nodig. Een eenzijdig besluit is daar ook bindend (denk maar aan vergunningen en belastingen).

Slechts 1 persoon kan rechthebbende van een graf zijn. Een broer of zus kan geen gedeelde zeggenschap van een graf krijgen.
In het verre verleden zijn er zo verschrikkelijk veel problemen geweest met mensen die samen rechthebbende waren, dat al honderd jaar lang geen enkele verstandige begraafplaats een graf op naam van meerdere personen samen zet. Vroeger hadden begraafplaatsen soms nog wel de neiging om uit een soort gemakszucht een graf op naam van 'de erven van...' te zetten (dan hoeven ze niet precies na te gaan wie rechthebbende wil zijn), maar ook dat soort tenaamstellingen is vaak een bron van ellende.
Ik zit toevallig vanmiddag voor komende week een zitting bij een rechtbank voor te bereiden, waar een gemeente in een ver verleden het graf op naam van 'de erven' zette.

Als uw halfbroer mede rechthebbende van het graf zou zijn, zou de onenigheid waarschijnlijk alleen maar groter in plaats van kleiner zijn. Er zou bijvoorbeeld niets met het grafmonument kunnen gebeuren als niet alle rechthebbenden samen akkoord waren.

Familieruzie is heel vervelend. Ik weet niet wat het onderliggende probleem is, maar ik hoop wel dat u samen een oplossing kunt bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE