Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht van de erven toch uitgeven aan één persoon


1 december 2005

Vraag nummer: 4145  (oude nummer: 6972)

Geachte heer Van der Putten,

Al eerder heeft u een vraag van mij beantwoord over grafrechten op naam van de erven (vraag 5169). Daarin stelt u het volgende:
"Dus iemand zal moeten komen met een of meer verklaringen van erfrecht en handtekeningen van alle betrokkenen. Dat lijkt mij een zeer moeilijke zaak. Maar met minder hoeft de gemeente geen genoegen te nemen. Sterker, mag ze niets doen, want dan bruskeert ze de rechten van anderen."

In vraag 1811 zegt u echter: "Ik durf de stelling te verdedigen, dat als u wél handtekeningen van alle erfgenamen vraagt, u in een groot aantal gevallen bedonderd wordt."

Nu willen wij zoveel mogelijk oude graven waar geen rechthebbende meer van bekend zijn of waarvan de rechten zijn verlopen opnieuw gaan uitgeven. Dit hebben we in de verordeningen geregeld. Dit geldt overigens alleen voor 2006, daarna vervalt deze mogelijkheid weer.

Nu hebben we alvast een verzoek gekregen van een erfgenaam van een dergelijk graf dat aan de erven is uitgegeven. Wij willen graag weer de rechten op naam zetten van één persoon (in dit geval kunnen we niet spreken van opnieuw uitgeven, want het recht op de erven is natuurlijk niet vervallen). Moeten we nu toch tegen deze persoon zeggen dat hij een verklaring moet hebben van alle erven (terwijl we weten dat we bedonderd kunnen worden), of houden we de "wie eerst komt, eerst maalt gedachte" aan?
Is het dan mogelijk om een soort verklaring van die persoon te vragen dat er geen andere rechthebbenden zijn die aanspraak kunnen/willen doen op het graf?
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben voor de gedachte dat de (eerste of enige) persoon die zich voor het graf meldt, de persoon is die er emotioneel de meeste binding mee heeft en er het best voor zal zorgen. Vanuit die gedachte zou ik coulant zijn met het stellen van eisen aan 'de' erfgenamen en de eerste de beste erfgenaam als rechthebbende accepteren. Als er dan andere erfgenamen zijn die menen ook of meer rechten te hebben, dan melden ze zich maar en beginnen ze zonodig maar een bezwaarprocedure of een rechtszaak.
Een kandidaat-rechthebbende kan overigens nooit verklaren dat er geen andere personen zijn die aanspraak willen maken op het graf. Ik hoorde gisteren nog het verhaal van de directeur van een begraafplaats in een grote stad, die een verzoek van de voormalige buurman van een overledene kreeg om een opgegeven graf voort te zetten. Zoiets verwacht je ook niet. Men kan nooit met zekerheid zeggen dat zich dat niet zal voordoen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >