Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf moeder moet niet in handen van stiefmoeder vallen


2 april 2004

Vraag nummer: 3038  (oude nummer: 4188)

Geachte meneer Van der Putten,

De familie van mijn vriendin zit met de volgende kwestie in de maag en wij hopen dat U ons een juist antwoord op onze vraag zou kunnen geven:

Meneer V. was eerst getrouwd in gemeenschap van goederen met mevrouw V.-dB. Zij hebben in totaal drie kinderen gekregen. Mevrouw V-dB is in 1976 overleden. Zij is in een nieuw familiegraf begraven (in de gemeente Y), wat nu nog twee lege plaatsen heeft. De grafrechten staan op naam van de heer V.
In 1983 is meneer V. hertrouwd met mevrouw V-R. Ook zij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.
De grafrechten zijn gekocht in 1976 en gelden 30 jaar.

De verstandhouding tussen mevrouw V-R. en de kinderen is niet goed. De kinderen willen daarom niet, dat hun stiefmoeder in het graf van hun echte moeder begraven zal worden bij overlijden.

Meneer V. is momenteel erg ziek en zal naar verwachting binnenkort komen te overlijden. De vraag is daarom, naar wie gaan de grafrechten in geval van overlijden van meneer V. Zal mevrouw R. deze rechten gaan krijgen omdat zij als tweede vrouw van meneer V. in gemeenschap van goederen getrouwd is met hem, of krijgen de
kinderen deze rechten omdat het tenslotte om hun ouders gaat en mevrouw V-R. dus eigenlijk hier niets mee te maken heeft.

Bestaat er ook een mogelijkheid dat de kinderen hun vader, de heer V., een verklaring laten tekenen, waarin hij de rechten tot plaatsing in het familie-graf van mevrouw V-R ontneemt en deze overgeeft aan de kinderen?

Wij hopen dat u een passend antwoord op deze vragen kunt geven.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

De kinderen hebben de meeste zekerheid als hun vader nu al, nu hij nog leeft, het graf op naam van 1 van de kinderen laat zetten. Dat is de meest zekere oplossing voor de kinderen.
Bij mijn weten heeft de gemeente Y daar een standaard formulier voor. Uw vriendin kan het invullen en vader hoeft alleen zijn handtekening te plaatsen.
Als de gemeente geen formulier heeft, dan volstaat een klein briefje: ik, vader, verzoek grafrecht graf nr. .... over te schrijven op naam van mijn kind ..... (naam en adres).

Als de vader daar niet aan kan of wil meewerken, dan doet uw vriendin er verstandig aan om onmiddellijk, op de dag van zijn overlijden, bij de gemeente per fax een verzoek in te dienen om het graf op haar naam te laten zetten. Ze moet eigenlijk een korte brief klaar hebben liggen en als haar vader overlijdt, dat onmiddellijk faxen.
Als namelijk de stiefmoeder de begrafenis regelt, zonder dat er iemand bij is, kan het zijn dat zij de uitvaartverzorger vraagt om het graf op háár naam te laten plaatsen. Maar... hier geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt! En dan kunnen de uren tellen!
De fax van uw vriendin moet er eerder liggen dan die van de uitvaartverzorger.

Het is niet zo dat de (2e) echtgenote automatisch (meer) recht op het graf heeft dan een kind. Uw vriendin kan dus het recht vragen. Als het geweigerd wordt, kunt zij een bezwaarschrift indienen en als dat niet gehonoreerd wordt, naar de rechter stappen.

En verder zijn er veel voorbeelden in mijn adviesrubriek, in de sub-rubriek Graf overschrijven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >