Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf behouden


13 februari 2003

Vraag nummer: 2000  (oude nummer: 2386)

Thu, 13 Feb 2003 14:20

Hallo,
bijna 9 jr. gelden is mijn zus overleden en een week later mijn moeder. Beiden liggen naast elkaar en vaders heeft een constructie gemaakt zodat de graven op een groot graf doen lijken. Nu ligt ook vader er, bij moerder. We zijn een groot gezin van 12 kinderen en het graf van onze ouders staat op mijn naam. Nu is het probleem het graf van onze zus. Het contact met onze zwager is belabbert. Wij zijn zo bang dat t.z.t. het graf ooit eens kan worden geruimd of zo. Wij willen alles betalen, maar denken, weten bijna zeker, dat onze zwager hier niets van af wil weten. We zijn bang dat hij recht heeft om het graf te laten ruimen.
En dat vind ik raar want als je trouwt is het toch "tot de dood ons scheidt".
Als je zus dan overlijdt zouden de rechten van haar man toch terug moeten vallen naar ouders/broers/zussen/?
Het graf van onze zus is een apart graf maar ze liggen wel naast elkaar, en zo is het graf als een gaan lijken.
Hoe gaat dat trouwens als onze zwager overlijdt? Wordt hij dan automatisch bij onze zus begraven? Nee toch?

Vriendelijke groet

Ria

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u eerdere antwoorden op eerdere vragen over het ruimen van een graf leest, ziet u dat iemand (de rechthebbende, op wiens naam het graf staat) nooit kan eisen dat een graf geruimd kan worden. Daarover beslist de beheerder van de begraafplaats, en die doet dat alleen als – en op het moment dat - hij het graf aan een ander uitgeeft.
Als uw zwager het graf niet in stand wil laten, kan hij afstand doen, of nadat de eerste termijn van uitgifte voorbij is (op veel begraafplaatsen vaak 20 jaar) het recht niet meer verlengen. Maar hij kan dan niet eisen of regelen dat het graf geruimd wordt. Op dat moment, als het graf geen rechthebbende meer heeft, kunt u aan de eigenaar van de begraafplaats vragen of ú het grafrecht mag hebben. Zo’n verzoek kan niet worden geweigerd, zoals ik ook al vaker in antwoord op vragen heb geschreven.

U hoeft zich dus op dit punt niet ongerust te maken. Het graf van uw zus kan altijd blijven, als u dat wilt.

Een ander punt is het later bijbegraven van uw zwager in het graf van uw zus. Ik lees tussen de regels door dat u daar niet blij mee bent, maar het lijkt mij niet meer dan logisch dat hij daar begraven wordt, als hij dat wil. Vaak is al bij voorbaat geregeld in een akte of verordening of reglement van een begraafplaats dat de rechthebbende daar begraven kan worden. En het ligt voor de hand dat zijn erfgenamen daar voor zullen zorgen. Per slot waren ze getrouwd. En even heel zuinig geredeneerd: het spaart de kosten van een nieuw graf en nieuw monument uit.

Nadat uw zwager is overleden en begraven, moet een ander het graf op zijn naam krijgen. Dan zou u dat wellicht kunnen zijn, maar als u er nu al naar vist, zal uw zwager dat wellicht bij voorbaat willen voorkomen. U zou het later aan zijn erven kunnen voorstellen. Maar eigenlijk maakt het niet zo veel uit, want ook bij een nieuwe ‘vreemde’ rechthebbende blijft het graf in stand. En verder geldt dan precies hetzelfde als wat ik hierboven schreef: men kan het niet laten ruimen en als men het weg wil doen, kunt u de rechten vragen.

mr W.G.H.M. van der Putten

13 februari 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >