Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geschil met begraafplaats over maat buurgraf


2 februari 2002

Vraag nummer: 652  (oude nummer: 550)

Sat Jan 19 14:39:40 2002

Mijn zoontje ligt begraven op de Nieuwe Ooster in Amsterdam.
Hij heeft een graf volgens de officiele maat 2.00 x 0.80 mtr. daarnaast aan de rechterzijde staan bosjes. Nu is er sinds kort aan de horizontale lijn van deze bosjes een nieuw grafje geplaatst .
Dit grafje is 2.00 x 1.08 mtr, daarnaast staat ook weer een grafje van 2.00 x 0.98 mtr. Mijn probleem is nu dat ik me keurig aan de maat heb gehouden en de mensen of eventuele anderen dus niet waardoor het grafje nu 3 cm van onze zijrand ligt en 13 cm in beslag neemt in verticale positie van het graf van ons kind.
De opzichter valt nu mij aan omdat ik daar wat van heb gezegd en het er niet bij wil laten zitten,wij hadden namelijk bij de zerk een vaas met bloemen die zomaar verplaatst zijn en er een heleboel aarde is verdwenen bij de zerk ,ook hadden wij een stukje grasmat als afscheiding tussen de bosjes en het grafje van 20 cm en daar is nu gewoon aan de bovenkant een stuk van onder dat nieuwe grafje verdwenen.
Ook valt hij mij aan omdat ik links van mijn kind een strookje heb van 20 cm om een mooiere afscheiding te hebben want het is daar erg modderig en ook aan de onderkant ligt een strookje van 20 cm en daar staat ons grafbankje op en daar heeft niemand last van en ik heb nog niemand iets horen zeggen hiervan.
Bovendien zijn er heel veel bankjes dus iedereen is in overtreding !Ik wil dus dat er wat aan dat foute grafje gedaan word want voor mij is dit heel moeilijk verteerbaar.
Volgens de opzichter zijn ze coulant op het kinderhof maar ik vind dat dit niet kan ,want dan had ik wel een graf kunnen nemen van 2.00 x 1.00 mtr.
Bovendien wil hij er niets aan doen omdat hij de nabestaanden niet lastig wil vallen,maar ik ben ook NABESTAANDE ,en hoeft hij in principe alleen de steenhouwer hier maar op aan te spreken want die heeft zijn tekeningen in moeten leveren en die moeten goedgekeurd zijn bij de begraafplaats.
Bovendien zijn er meerdere graven bij die ook stapstenen naast hun graf hebben etc.
Alvast heel erg bedankt .

Antwoord:

Sat Jan 19 21:23:34 2002

Geachte mevrouw,

Ik kan me uw ergernis goed voorstellen. Wie een graf 'huurt', heeft recht op het oppervlak van het graf. Ik heb in mijn archief de verordening 2002 van De Nieuwe Ooster, volgens welke de standaard oppervlakte van een kindergraf 200 x 100 cm is. Dat zou betekenen dat u aan weerszijden van een monument dat 80 cm breed is, nog een ruimte van 10 cm heeft, dat tot uw graf behoort. Als een buurmonument slechts 3 cm van uw monument verwijderd is, zou het dus 7 cm op uw graf liggen.
Mij lijkt dat u dat niet hoeft te accepteren.

Nu is het plaatsen van een monument niets iets van de begraafplaats, maar van de steenhouwer. Die moet zich aan de maten houden. 108 cm is te breed als de grafmaat 100 cm is. Mij lijkt dat u terecht klaagt. Maar de begraafplaats moet de aanvraag van een steenhouwer voor een monument bekijken en controleren en controleren of de plaatsing is conform de aanvraag. Zo niet, dan moet de begraafplaats de rechthebbende op het graf (de nabestaanden) sommeren om er voor te zorgen dat het monument binnen een redelijke tijd (bijvoorbeeld een maand) gewijzigd wordt. Als de buren dan niets doen, kan de begraafplaats het monument (op hun kosten) verwijderen.

U moet uw klacht echter niet mondeling bij de opzichter indienen, maar een schriftelijke klacht indienen bij het bestuur van de begraafplaats, dat het Dagelijks Bestuur van de stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer. U schrijft boven aan de brief dus 'Aan het Dagelijks Bestuur van de stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer, p/a de directie van De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 te Amsterdam'. Het bestuur dient er voor te zorgen dat het buurgrafmonument wordt verplaatst of verkleind. U moet een schriftelijk antwoord terug krijgen (en er moet actie volgen, natuurlijk). Gebeurt dat niet of krijgt u geen antwoord binnen 8 weken, dan dient u een bezwaarschrift in. De Nieuwe Ooster is een gemeentelijke begraafplaats en dat betekent dat de klachtenprocedures van gemeenten van toepassing zijn. Die procedures liggen wettelijk vast. U moet eerst een wens uiten (buurmonument verder van uw grafmonument af); krijgt u niet tijdig schriftelijk antwoord of krijgt u ongelijk, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Krijgt u dan nog niet wat u wilt, dan kunt u desnoods naar de rechter. Dat klinkt allemaal wat zwaar, maar het is een kwestie van een briefje sturen en duidelijk zijn. En een brief hoeft niet meer in te houden dan wat u al in uw vraag aan mij hebt geschreven. U hebt voor een bezwaarschrift of zelfs een brief aan de rechter geen advocaat nodig (dat hoeft niet bij zaken tegen de gemeente); u kunt het gewoon zelf doen.

mr W.G.H.M. van der Putten

19 januari 2002

Nawoord:
NB Later blijkt - deze zaak kreeg nog een staartje - dat de vragenstelster zelf in overtreding was, omdat zij zelf eigenlijk een kleiner type graf had (80 cm breed was niet de maat van het monument maar van het graf) en haar monument te veel ruimte in beslag nam. Het 'aangeklaagde' graf had een grotere maat.
Variatie in grafmaten geeft meer keus, maar leidt blijkbaar makkelijk tot misverstanden.

WvdP

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >