Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Familiegraf; kosten betaald maar iemand anders rechthebbende? 1 monument over 2 graven.

3 maart 2016

Vraag nummer: 45425

Goedenavond,

Ik heb een aantal vragen waar u hopelijk bij zou kunnen helpen.

Mijn vader is in 1997 overleden en is in een urn in het familiegraf gezet. Mijn moeder heeft van 2 graven alle grafkosten en alle andere bijkomende kosten betaald. En tevens ook het eeuwig afgekocht. Nu blijkt dat het andere graf (mijn vader ligt niet in dit graf) als rechthebbende niet mijn moeder is. Het kerkhof kan en mag niet zeggen wie het is. Ik verwacht mijn oma de moeder van mijn vader dus. Onze vraag is nu; klopt het dat mijn moeder dan dus niks over dit graf mag bepalen ondanks dat ze alles betaald heeft? Omdat ze niet de rechthebbende van dit graf is?

Wat het hier tevens nog veel moeilijker lijkt te maken is dat er dus op 2 graven 1 groot monument staat. Wij hebben totaal geen contact meer met de familie en zitten hier ook niet meer op te wachten. Het kerkhof stelt ons nu dat wij een brief naar de familie moeten sturen om akkoord te vragen als de steen eraf gehaald moet worden. Wij dienen dit dan ook voor hun te doen. Klopt het wat het kerkhof hier ons verteld? We hebben volgende week een afspraak bij hun op kantoor na een hoop aandringen om alles door te nemen.

En ik lees hier veel over dat eeuwig niet eeuwig hoeft te zijn. Mijn vader ligt op oud eik en duinen in de haag. Weet u wat eeuwig voor hun inhoud?

Is het misschien verstandig om een advocaat in de hand te nemen?

Bedankt voor de moeite. Hopelijk is het duidelijk voor u wat ik bedoel. Ik ben er nu ingedoken terwijl we dachten dat alles goed geregeld was. Dus probeer overzicht te krijgen in alles.

Met vriendelijk groet,
Manuela

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De eerste vraag is welke papieren, facturen en andere documenten van die in 1997 betaalde graven uw moeder nog heeft. Want daar moet uit blijken van welk graf of welke graven zij rechthebbende is.
Zolang niet duidelijk is welke papieren er zijn en weet wat daar in staat, kan ik niets zeggen.

De eerste regel, als het om graven gaat, is: altijd alle papieren bewaren. De grafbrieven, correspondentie, algemene voorwaarden, reglementen, rekeningen, gewoon alles.
En in uw geval is ook van belang wat voor afspraken er zijn gemaakt tussen de verschillende families over 1 steen voor 2 graven. Wat staat er over op papier?

Als er 2 eigen of particuliere graven naast elkaar zijn, met een gezamenlijke grafbedekking, dan moeten inderdaad de rechthebbenden van beide graven samen toestemming geven voor het tijdelijk afnemen van de grafbedekking, voordat er iemand in het graf begraven kan worden. Maar als u niet weet wie de rechthebbende is, weet u ook niet wie u om toestemming moet vragen.
In de regel is het inderdaad zo dat een begraafplaats niet aan allerlei mensen behoort te vertellen wie rechthebbende op een graf is. Maar, aan de andere kant, er is ook geen verbod om dat te vertellen. Het is meer fatsoenshalve.
Maar in dit geval ligt het anders. A
ls iemand een duidelijk belang heeft, zoals de rechthebbende van een buurgraf met een gemeenschappelijke grafbedekking, dan meen ik dat de begraafplaatshouder wel dient te vertellen wie de rechthebbende is. Aan wie zou anders de toestemming gevraagd kunnen worden? Zoiets moet ook niet via de begraafplaats lopen. Als de toestemming geweigerd wordt, moet de belanghebbende partij de kans hebben een rechtszaak te beginnen, er althans eerst mee te dreigen. Maar als je niet weet wie de rechthebbende is kun je aan niemand een dagvaarding uitbrengen. Dan moet dat eerst aan de begraafplaats, met de eis bekend te maken wie de rechthebbende is. Dat schiet allemaal niet op.

Oud Eik en Duinen geeft geen graven voor eeuwig uit, maar voor onbepaalde tijd. Dat houdt in dat als niet aan bepaalde voorwaarden wordt gedaan, zoals het goed onderhouden van het grafmonument en dat iemand verantwoordelijk is voor het graf, de grafrechten vervallen kunnen worden verklaard.

Als uw moeder zelf niet de juiste papieren heeft, kan ze Oud Eik en Duinen om afschriften vragen van hun papieren. Maar dat is natuurlijk eigenlijk niet zoals het moet. Rechthebbenden moeten zelf hun papieren bewaren. Dit soort papieren moet wanneer een rechthebbende overlijdt, ook altijd worden overdragen aan de volgende rechthebbende, zodat een familie weet en blijft weten wat de rechten en plichten zijn. Zeker bij dit type graf.
Vraag aan Oud Eik en Duinen zo veel mogelijk: oude grafaktes, oude facturen, betalingsbewijzen etc., alles wat ze hebben. Pas bij alle of in elk geval zo veel mogelijk papieren kan het plaatje duidelijk worden.

Het heeft geen zin een advocaat in te schakelen als u niet eerst alle papieren hebt. Zonder de juiste gegevens kan een advocaat ook weinig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder