Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familieconflict over voortbestaan graf


26 oktober 2008

Vraag nummer: 5793  (oude nummer: 11544)

De rechthebbende op een graf (moeder/weduwe) heeft het grafrecht overgedragen aan een dochter. Moeder heeft nu bij notariƫle akte (niet door haarzelf getekend) dit besluit herroepen op grond van dwaling, op bewezen instigatie van een zoon (broer van huidige rechthebbende). Zij verklaart in die akte dat ze wil dat het graf geruimd wordt. Moeten wij daar gehoor aan geven en dus de huidige rechthebbende haar rechten weer ontnemen? Of moet deze familie het maar voor de rechter gaan uitvechten? Het betreft duidelijk een familieconflict waarmee wij als begraafplaats eigenlijk niets te maken (willen) hebben. En wij willen uiteraard geen onomkeerbare acties ondernemen, als die juridisch aanvechtbaar zijn.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de moeder haar rechten heeft overgedragen en de begraafplaats de overdracht van de rechten aan de dochter schriftelijk bekrachtigd heeft, dan is dit niet meer terug te draaien.
Een notariele akte van moeder is in dit verband volstrekt betekenisloos. Of het een gewone brief of een notariele akte is, maakt geen enkel verschil. De moeder heeft afstand gedaan van haar rechten en de overdracht is niet terug te draaien zonder instemming van de dochter.

Ook de wens van de moeder om het graf te ruimen is volstrekt loos.
De beheerder van een begraafplaats is volgens de wet de enige die beslist of het graf geruimd wordt. Dat kan als de rechten verlopen zijn. Of met instemming van de rechthebbende als de rechten niet verlopen zijn. Maar, u moet het goed lezen: met toestemming van de rechthebbende, niet in opdracht van de rechthebbende. Om een graf te willen ruimen terwijl anderen hechten aan het voortbestaan van het graf, is slechts misbruik van recht. Als er een rechtszaak over gevoerd zou worden zou het geen twijfel leiden dat de rechter zou beslissen dat het graf zou moeten blijven voortbestaan.
Nu zit er achter dat soort wensen vaak een wereld van emotie en persoonlijk verdriet. En is het soms, misschien, in bepaalde gevallen ook nog wel te begrijpen. Maar dat soort wensen of belangen kan en mag een begraafplaatshouder niet afwegen. Een begraafplaatshouder is geen rechter.
Zie de vragen over vergelijkbare wensen om een graf te laten ruimen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

U hebt geen enkele juridische basis om de huidige rechthebbende haar rechten weer te ontnemen. U zou zeker in de fout gaan als u dat zou doen.

Als de moeder haar dochter de rechten weer wil ontnemen, moet ze er een rechtszaak voor aanspannen. Als er een vonnis komt waar in staat dat de dochter de rechten weer moet overdragen, kunt u dat doen, wanneer er tenminste geen hoger beroep bij het Hof wordt ingesteld.
Maar ook als de rechten weer terug zouden vloeien naar moeder - waar de kans waarschijnlijk erg klein op is - dan nog bent u als begraafplaatshouder niet gebonden om het graf te ruimen. En ik zou het ook nooit doen. Als moeder de rechten (telkens) zou verlengen, blijft het graf bestaan. En als ze de rechten ooit niet verlengt, kunt u het graf opnieuw uitgeven aan de dochter of een ander kind.
Enfin, ik heb er al vaker en uitgebreider over geschreven in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >